Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219186

VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE


Preis, Matija
VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB


CROSBI ID: 1219186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE
(WINE - AN IMPORTANT FACTOR OF THE MEDITERRANEAN DIET MODEL)

Autori
Preis, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
ZAGREB

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
22

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
vino ; mediteranska prehrana ; polifenoli ; zdravlje
(wine ; Mediterranean diet ; polyphenols ; health)

Sažetak
Vino je tradicionalno alkoholno piće mediteranskog podneblja sa složenim sastavom te blago-tvornim učinkom (snižavanje krvnog tlaka, smanjeni rizik o pojave dijabetesa, antioksidativno djelovanje…). Glavni biološki spojevi u vinu su polifenoli koji uključuju tri klase spojeva: fla-vonoide, stilbene i proantocijanidine. Svaki od tih spojeva doprinosi zdravstvenim beneficijama vina, poput protuupalnog učinka, utjecaja na homeostazu glukoze ; mogu služiti u neuroprotek-ciji i ponuditi kemopreventivni potencijal, smanjuju oksidativni stres i agregaciju trombocita. Stoga, cilj ovog rada je bio istražiti preferencije potrošača o konzumaciji vina i informiranost o utjecaju vina na zdravlje. Provedeno je on-line istraživanje, korištenjem google forms-a (n=35). Rezultati pokazuju kako većina ispitanika rijetko konzumira vino (njih 54, 29 %) te kada ga konzumiraju nije prvotno radi zdravstvenih beneficija (8, 57 % ispitanika), nego „radi dobrog osjećaja“ (54, 29 % ispitanika) ; što se i poklapa sa cijenom kao glavnom karakteristikom tokom kupnje vina (77, 14 %) ; međutim, slažu se da vino u umjerenoj konzumaciji donosi zdravstvene beneficije (82, 35 % ispitanika). Navedeno ukazuje kako su ispitanici upoznati sa dobrobiti um-jerene konzumacije vina na zdravlje kroz mediteranski obrazac prehrane, ali ih ne primjenjuju u svakodnevnom životu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Preis, Matija
VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
Preis, M. (2022) 'VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB.
@phdthesis{phdthesis, author = {Preis, Matija}, year = {2022}, pages = {22}, keywords = {vino, mediteranska prehrana, polifenoli, zdravlje}, title = {VINO - VA\v{Z}AN \v{C}IMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE}, keyword = {vino, mediteranska prehrana, polifenoli, zdravlje}, publisherplace = {ZAGREB} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Preis, Matija}, year = {2022}, pages = {22}, keywords = {wine, Mediterranean diet, polyphenols, health}, title = {WINE - AN IMPORTANT FACTOR OF THE MEDITERRANEAN DIET MODEL}, keyword = {wine, Mediterranean diet, polyphenols, health}, publisherplace = {ZAGREB} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font