Pregled bibliografske jedinice broj: 1219186
VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE
VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1219186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VINO - VAŽAN ČIMBENIK MEDITERANSKOG MODELA PREHRANE
(WINE - AN IMPORTANT FACTOR OF THE MEDITERRANEAN DIET
MODEL)
Autori
Preis, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
22
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
vino ; mediteranska prehrana ; polifenoli ; zdravlje
(wine ; Mediterranean diet ; polyphenols ; health)
Sažetak
Vino je tradicionalno alkoholno piće mediteranskog podneblja sa složenim sastavom te blago-tvornim učinkom (snižavanje krvnog tlaka, smanjeni rizik o pojave dijabetesa, antioksidativno djelovanje…). Glavni biološki spojevi u vinu su polifenoli koji uključuju tri klase spojeva: fla-vonoide, stilbene i proantocijanidine. Svaki od tih spojeva doprinosi zdravstvenim beneficijama vina, poput protuupalnog učinka, utjecaja na homeostazu glukoze ; mogu služiti u neuroprotek-ciji i ponuditi kemopreventivni potencijal, smanjuju oksidativni stres i agregaciju trombocita. Stoga, cilj ovog rada je bio istražiti preferencije potrošača o konzumaciji vina i informiranost o utjecaju vina na zdravlje. Provedeno je on-line istraživanje, korištenjem google forms-a (n=35). Rezultati pokazuju kako većina ispitanika rijetko konzumira vino (njih 54, 29 %) te kada ga konzumiraju nije prvotno radi zdravstvenih beneficija (8, 57 % ispitanika), nego „radi dobrog osjećaja“ (54, 29 % ispitanika) ; što se i poklapa sa cijenom kao glavnom karakteristikom tokom kupnje vina (77, 14 %) ; međutim, slažu se da vino u umjerenoj konzumaciji donosi zdravstvene beneficije (82, 35 % ispitanika). Navedeno ukazuje kako su ispitanici upoznati sa dobrobiti um-jerene konzumacije vina na zdravlje kroz mediteranski obrazac prehrane, ali ih ne primjenjuju u svakodnevnom životu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)