Pregled bibliografske jedinice broj: 1219183
Utjecaj influencera i influencer marketinga na prehrambeno ponašanje djece i adolescenata
Utjecaj influencera i influencer marketinga na prehrambeno ponašanje djece i adolescenata, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1219183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj influencera i influencer marketinga na
prehrambeno ponašanje djece i adolescenata
(How influencers and influencer marketing affect the
eating behavior of children and adoles-cents)
Autori
Mađarić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
influencer ; influencer marketing ; prehrana djece ; prehrana adolescenata
(influencer ; influencer marketing ; children nutrition ; adolescent nutrition)
Sažetak
Porast popularnosti društvenih medija doveo je do pojave tzv. influencera koji putem različitih platformi mogu utjecati na ponašanje velikog broja ljudi, a samim time i na prehranu pojedina-ca. Influencer marketing danas je sve češća pojava. Cilj ovog rada bio je ispitati kako influence-ri i influencer marketing utječu na prehrambeno ponašanje djece i adolescenata te utvrditi kakve prehrambene proizvode influenceri promoviraju kroz sadržaj namijenjen ovim dobnim skupi-nama. Iako se pokazalo da promoviranje hrane niske nutritivne gustoće od strane influencera može potaknuti veći unos spomenute hrane, kao i veći energetski unos, promicanje „zdrave hrane“ nije bilo učinkovito. Većina promocija hrane odnosila se na prehrambene artikle s viso-kim sadržajem masti, dodanog šećera i soli. Neki influenceri potiču nepoželjna prehrambena ponašanja koja kod adolescenata mogu povećati rizik od poremećaja prehrane. Prikupljeni po-daci ukazuju na potrebu za učinkovitijom regulacijom pravila koja bi djeci i adolescentima o-mogućila sudjelovanje u digitalnom okruženju bez negativnog utjecaja na njihove prehrambene obrasce.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)