Pregled bibliografske jedinice broj: 1219182
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1219182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine
lipida različitih dijeta
(Lipid hypothesis applied in the calculation of lipid
levels of different diets)
Autori
Horvat, Lukas
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
23
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
kolesterol ; Keys-ova jednadžba ; zasićene masti ; polinezasićene masti
(cholesterol ; Keys equation ; saturated fat ; polyunsaturated fat)
Sažetak
: Kardiovaskularne bolesti pojavljuju se kod začepljenja arterija kolesterolnim plakom. Liječe- nje i preventiva oslanja se na smanjenje kolesterola u krvi. Osim lijekovima, kolesterol se može smanjiti pravilnom prehranom. Glavnu smjernicu pri planiranju prehrane s takvom namjerom pruža Keys-ova jednadžba koja računa promjenu kolesterola u krvi u odnosu na unesenu koli-činu različitih vrsta masti. Cilj eksperimentalnog dijela bio je ispitati može li zamjena nekoliko namirnica dnevno, u skladu s nutricionitičkim preporukama, imati utjecaj na smanjenje koleste-rola u krvi. Promatrane su četiri dijete te njihove prilagodbe na osnovi lipidnog sastava. Uspješ-nost prilagodbi procijenjena je na temelju Keys-ovih i Hegsted- ovih vrijednosti. S obzirom na praćene parametre može se zaključiti kako povećanje unosa polinezasićenih masti te smanjenje unosa prehrambenog kolesterola i zasićenih masti ima pozitivan ishod na smanjenje kolesterola u serumu. Najveće smanjenje, od 44 %, zabilježeno je između početne i prilagođene „fast food“ dijete nakon promjene načina pripreme hrane te korištenja nemasnih i biljnih substitucija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)