Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1219182

Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta


Horvat, Lukas
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1219182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta
(Lipid hypothesis applied in the calculation of lipid levels of different diets)

Autori
Horvat, Lukas

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
23

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
kolesterol ; Keys-ova jednadžba ; zasićene masti ; polinezasićene masti
(cholesterol ; Keys equation ; saturated fat ; polyunsaturated fat)

Sažetak
: Kardiovaskularne bolesti pojavljuju se kod začepljenja arterija kolesterolnim plakom. Liječe- nje i preventiva oslanja se na smanjenje kolesterola u krvi. Osim lijekovima, kolesterol se može smanjiti pravilnom prehranom. Glavnu smjernicu pri planiranju prehrane s takvom namjerom pruža Keys-ova jednadžba koja računa promjenu kolesterola u krvi u odnosu na unesenu koli-činu različitih vrsta masti. Cilj eksperimentalnog dijela bio je ispitati može li zamjena nekoliko namirnica dnevno, u skladu s nutricionitičkim preporukama, imati utjecaj na smanjenje koleste-rola u krvi. Promatrane su četiri dijete te njihove prilagodbe na osnovi lipidnog sastava. Uspješ-nost prilagodbi procijenjena je na temelju Keys-ovih i Hegsted- ovih vrijednosti. S obzirom na praćene parametre može se zaključiti kako povećanje unosa polinezasićenih masti te smanjenje unosa prehrambenog kolesterola i zasićenih masti ima pozitivan ishod na smanjenje kolesterola u serumu. Najveće smanjenje, od 44 %, zabilježeno je između početne i prilagođene „fast food“ dijete nakon promjene načina pripreme hrane te korištenja nemasnih i biljnih substitucija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Lukas
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Horvat, L. (2022) 'Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Lukas}, year = {2022}, pages = {23}, keywords = {kolesterol, Keys-ova jednad\v{z}ba, zasi\'{c}ene masti, polinezasi\'{c}ene masti}, title = {Lipidna hipoteza primijenjena u izra\v{c}unu razine lipida razli\v{c}itih dijeta}, keyword = {kolesterol, Keys-ova jednad\v{z}ba, zasi\'{c}ene masti, polinezasi\'{c}ene masti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Lukas}, year = {2022}, pages = {23}, keywords = {cholesterol, Keys equation, saturated fat, polyunsaturated fat}, title = {Lipid hypothesis applied in the calculation of lipid levels of different diets}, keyword = {cholesterol, Keys equation, saturated fat, polyunsaturated fat}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font