Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218605

Vrijeme unosa hrane na razini dana, tjedna i godišnjeg doba kao potencijalna nova odrednica pravilne prehrane


Ivanković, Jakov
Vrijeme unosa hrane na razini dana, tjedna i godišnjeg doba kao potencijalna nova odrednica pravilne prehrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1218605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vrijeme unosa hrane na razini dana, tjedna i godišnjeg doba kao potencijalna nova odrednica pravilne prehrane
(Importance of food intake timing: day, week and year as a timeframe)

Autori
Ivanković, Jakov

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
24

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
vrijeme unosa hrane, intermitentni post, cirkadijani ritam, kronotipovi, teorija ksenohormeze
(timing of food intake, intermittent fasting, circadian rhythm, chronotypes, xenohormesis theory)

Sažetak
U znanstvenim istraživanjima i javnosti raste interes za značaj vremena unosa hrane u pravilnoj prehrani. Ovaj rad donosi pregled istraživanja o vremenu konzumacije hrane na razini dana, tjedna i godine. Istaknuta je povezanost bioloških ritmova i vremena unosa hrane te je sagledana problematika svih faktora koji utječu na vrijeme unosa hrane u periodu dana, tjedna, odnosno godine. Rezultati ukazuju na intermitentni post i vremenski ograničeno hranjenje kao održive alternative klasičnoj energetskoj restrikciji te potiču raniju konzumacija hrane u danu zbog bolje sinkronizacije s cirkadijanim ritmom. Vidljive su razlike u kvaliteti i kvantiteti unesene hrane između radnih dana i dana vikenda te da konzumacija hrane izvan sezone pokazuje negativne metaboličke posljedice. Zašto pojedinac unosi određenu hranu u određeno vrijeme izrazito je kompleksan problem kojem treba pristupiti individualno pri kreiranju prehrambenih smjernica za vrijeme unosa hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Jakov
Vrijeme unosa hrane na razini dana, tjedna i godišnjeg doba kao potencijalna nova odrednica pravilne prehrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivanković, J. (2022) 'Vrijeme unosa hrane na razini dana, tjedna i godišnjeg doba kao potencijalna nova odrednica pravilne prehrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Jakov}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {vrijeme unosa hrane, intermitentni post, cirkadijani ritam, kronotipovi, teorija ksenohormeze}, title = {Vrijeme unosa hrane na razini dana, tjedna i godi\v{s}njeg doba kao potencijalna nova odrednica pravilne prehrane}, keyword = {vrijeme unosa hrane, intermitentni post, cirkadijani ritam, kronotipovi, teorija ksenohormeze}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Jakov}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {timing of food intake, intermittent fasting, circadian rhythm, chronotypes, xenohormesis theory}, title = {Importance of food intake timing: day, week and year as a timeframe}, keyword = {timing of food intake, intermittent fasting, circadian rhythm, chronotypes, xenohormesis theory}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font