Pregled bibliografske jedinice broj: 1218482
Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda
Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena tekućinske kromatografije visoke
djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda
(Application of high pressure liquid chromatography
(HPLC) in assessment of honey authenticity)
Autori
Tomeković, Dea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Bilić Rajs, Blanka
Ključne riječi
med ; autentičnost ; visokotlačna tekućinska kromatografija (HPLC)
(honey ; authenticity ; high-pressure liquid chromatography (HPLC))
Sažetak
Med je prirodno sladak proizvod poznat i korišten od davnina. U prošlosti se med najviše koristio zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razne biološke učinke i primjenu u terapiji: djeluje antimikrobno, kao prebiotik u gastroenterologiji te ima pozitivna djelovanja na kardiovaskularni sustav, a može se koristiti za smanjenje kašlja kod prehlade ili gripe. Sportaši ga mogu koristiti kao brz izvor energije. Po kemijskom sastavu najzastupljeniji u medu su ugljikohidrati, fruktoza i glukoza, te voda. Ostale komponente koje su u medu prisutne u malim količinama (aminokiseline, vitamini, minerali, proteini, enzimi, fenolni spojevi, tvari okusa i arome i dr.) odgovorne su za senzorska i nutritivna svojstva meda. Posljednjih dvadesetak godina brojna su istraživanja provedena s ciljem dokazivanja autentičnosti meda, bilo u pogledu točnog deklariranja botaničkog i zemljopisnog podrijetla ili detektiranja krivotvorenja, a jedna od tehnika koja se koristi je i visokotlačna tekućinska kromatografija (HPLC).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Blanka Bilić Rajs
(mentor)