Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218482

Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda


Tomeković, Dea
Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda
(Application of high pressure liquid chromatography (HPLC) in assessment of honey authenticity)

Autori
Tomeković, Dea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Bilić Rajs, Blanka

Ključne riječi
med ; autentičnost ; visokotlačna tekućinska kromatografija (HPLC)
(honey ; authenticity ; high-pressure liquid chromatography (HPLC))

Sažetak
Med je prirodno sladak proizvod poznat i korišten od davnina. U prošlosti se med najviše koristio zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razne biološke učinke i primjenu u terapiji: djeluje antimikrobno, kao prebiotik u gastroenterologiji te ima pozitivna djelovanja na kardiovaskularni sustav, a može se koristiti za smanjenje kašlja kod prehlade ili gripe. Sportaši ga mogu koristiti kao brz izvor energije. Po kemijskom sastavu najzastupljeniji u medu su ugljikohidrati, fruktoza i glukoza, te voda. Ostale komponente koje su u medu prisutne u malim količinama (aminokiseline, vitamini, minerali, proteini, enzimi, fenolni spojevi, tvari okusa i arome i dr.) odgovorne su za senzorska i nutritivna svojstva meda. Posljednjih dvadesetak godina brojna su istraživanja provedena s ciljem dokazivanja autentičnosti meda, bilo u pogledu točnog deklariranja botaničkog i zemljopisnog podrijetla ili detektiranja krivotvorenja, a jedna od tehnika koja se koristi je i visokotlačna tekućinska kromatografija (HPLC).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Tomeković, Dea
Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tomeković, D. (2022) 'Primjena tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autentičnosti meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomekovi\'{c}, Dea}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {med, autenti\v{c}nost, visokotla\v{c}na teku\'{c}inska kromatografija (HPLC)}, title = {Primjena teku\'{c}inske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) u procjeni autenti\v{c}nosti meda}, keyword = {med, autenti\v{c}nost, visokotla\v{c}na teku\'{c}inska kromatografija (HPLC)}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomekovi\'{c}, Dea}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {honey, authenticity, high-pressure liquid chromatography (HPLC)}, title = {Application of high pressure liquid chromatography (HPLC) in assessment of honey authenticity}, keyword = {honey, authenticity, high-pressure liquid chromatography (HPLC)}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font