Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218472

Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina


Geber, Kristina
Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina
(Potential of Conventional Apple Varieties Harvested In 2021 For the Production of Juice with The Reduced Content of Patulin)

Autori
Geber, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
52

Mentor
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante

Neposredni voditelj
Gotal Skoko, Ana-Marija

Ključne riječi
jabuka ; komercijalne sorte jabuka ; Penicillium expansum ; patulin ; antioksidacijska aktivnost
(apple ; conventional apple varieties ; Penicillium expansum ; patulin ; antioxidant activity)

Sažetak
Jabuka je namirnica bogata dijetalnim vlaknima, fitokemikalijama, vitaminima, bioaktivnim spojevima i polifenolima. Ima utjecaj na smanjenje kroničnih bolesti, očuvanje zdravlja ploda i smanjenje nepoželjnih patogena zbog svojeg antioksidativnog djelovanja, prilikom snižavanja oksidativnog stresa. Cilj diplomskog rada je usporediti sorte 'Idared', 'Jonagold' i 'Golden Delicious' ubranih u sezoni 2021. godine s produkcijom mikotoksina patulin kojeg proizvodi plijesan Penicillium expansum, najčešći patogen u jabukama nakon berbe. Eksperimentalnim istraživanjem određen je udio ukupnih i pojedinačnih polifenola, prirodnih i ukupnih šećera, pH, udio flavonoida, topljiva suha tvar, udio ukupnih kiselina, antioksidacijska aktivnost te udio patulina u soku jabuke. Najviše polifenola određeno je u kaši, odnosno soku sorte 'Jonagold', a prema činjenici da je antioksidacijska aktivnost usko povezana sa sadržajem polifenola, komercijalna sorta 'Jonagold' pokazat će najveću otpornost na mikotoksin patulin. Patulin je identificiran u sorti 'Idared', dok u sortama 'Jonagold' i 'Golden Delicious' nema identificiranog patulina. Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu u otpornost komercijalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-8461 - Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk) (Lončarić, Ante, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Geber, Kristina
Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Geber, K. (2022) 'Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Geber, Kristina}, year = {2022}, pages = {52}, keywords = {jabuka, komercijalne sorte jabuka, Penicillium expansum, patulin, antioksidacijska aktivnost}, title = {Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina}, keyword = {jabuka, komercijalne sorte jabuka, Penicillium expansum, patulin, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Geber, Kristina}, year = {2022}, pages = {52}, keywords = {apple, conventional apple varieties, Penicillium expansum, patulin, antioxidant activity}, title = {Potential of Conventional Apple Varieties Harvested In 2021 For the Production of Juice with The Reduced Content of Patulin}, keyword = {apple, conventional apple varieties, Penicillium expansum, patulin, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font