Pregled bibliografske jedinice broj: 1218472
Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina
Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih 2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim udjelom patulina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal komercijalnih sorti jabuka ubranih
2021. godine za proizvodnju soka sa smanjenim
udjelom patulina
(Potential of Conventional Apple Varieties
Harvested In 2021 For the Production of Juice with
The Reduced Content of Patulin)
Autori
Geber, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
52
Mentor
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante
Neposredni voditelj
Gotal Skoko, Ana-Marija
Ključne riječi
jabuka ; komercijalne sorte jabuka ; Penicillium expansum ; patulin ; antioksidacijska aktivnost
(apple ; conventional apple varieties ; Penicillium expansum ; patulin ; antioxidant activity)
Sažetak
Jabuka je namirnica bogata dijetalnim vlaknima, fitokemikalijama, vitaminima, bioaktivnim spojevima i polifenolima. Ima utjecaj na smanjenje kroničnih bolesti, očuvanje zdravlja ploda i smanjenje nepoželjnih patogena zbog svojeg antioksidativnog djelovanja, prilikom snižavanja oksidativnog stresa. Cilj diplomskog rada je usporediti sorte 'Idared', 'Jonagold' i 'Golden Delicious' ubranih u sezoni 2021. godine s produkcijom mikotoksina patulin kojeg proizvodi plijesan Penicillium expansum, najčešći patogen u jabukama nakon berbe. Eksperimentalnim istraživanjem određen je udio ukupnih i pojedinačnih polifenola, prirodnih i ukupnih šećera, pH, udio flavonoida, topljiva suha tvar, udio ukupnih kiselina, antioksidacijska aktivnost te udio patulina u soku jabuke. Najviše polifenola određeno je u kaši, odnosno soku sorte 'Jonagold', a prema činjenici da je antioksidacijska aktivnost usko povezana sa sadržajem polifenola, komercijalna sorta 'Jonagold' pokazat će najveću otpornost na mikotoksin patulin. Patulin je identificiran u sorti 'Idared', dok u sortama 'Jonagold' i 'Golden Delicious' nema identificiranog patulina. Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu u otpornost komercijalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-8461 - Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk) (Lončarić, Ante, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek