Pregled bibliografske jedinice broj: 1218414
Transformacijski potencijal otpadne biomase luka
Transformacijski potencijal otpadne biomase luka // 3rd International Scientific and Professional Conference/3. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts/Knjiga sažetaka / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 18-18 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1218414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Transformacijski potencijal otpadne biomase luka
(Transformation potential of waste onion biomass)
Autori
Brekalo, Mirna ; Stjepanović, Marija ; Strelec, Ivica ; Budžaki, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3rd International Scientific and Professional Conference/3. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts/Knjiga sažetaka
/ Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 18-18
ISBN
978-953-7005-86-3
Skup
3. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 29.08.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
otpadna biomasa luka ; kvercetin ; prehrambena vlaka ; oporaba
(waste onion biomass ; quercetin ; dietary fibers ; reuse)
Sažetak
Luk je jedna od često korištenih namirnica, čija otpadna biomasa nakon proizvodnje i industrijske prerade završava na otpadu, što predstavlja značajno ekološko i ekonomsko opterećenje kako za industriju tako i po okoliš. Sukladno tome, inovativne tehnike obrade i iscrpljivanja otpadne biomase luka dobivaju sve više na važnosti. Otpadna biomasa luka se ističe kao visokovrijedna sirovina za daljnje iskorištenje zbog osebujnog kemijskog sastava koji uključuje visok udio prehrambenih vlakana, minerala, antioksidanasa, organo-sumpornih spojeva i dominantnog flavonola kvercetina. Sukladno tome, posjeduje veliki potencijal za proizvodnju i uporabu funkcionalnih sastojaka u poboljšanju postojećih i/ili razvoju novih prozvoda prehrambene industrije. Uz navedeno, biomasa luka je potencijalna sirovina za proizvodnju biomaterijala, biogoriva i bioenergije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Sandra Budžaki
(autor)
Mirna Brekalo
(autor)
Ivica Strelec
(autor)
Marija Stjepanović
(autor)