Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218414

Transformacijski potencijal otpadne biomase luka


Brekalo, Mirna; Stjepanović, Marija; Strelec, Ivica; Budžaki, Sandra
Transformacijski potencijal otpadne biomase luka // 3rd International Scientific and Professional Conference/3. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts/Knjiga sažetaka / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 18-18 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1218414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Transformacijski potencijal otpadne biomase luka
(Transformation potential of waste onion biomass)

Autori
Brekalo, Mirna ; Stjepanović, Marija ; Strelec, Ivica ; Budžaki, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3rd International Scientific and Professional Conference/3. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts/Knjiga sažetaka / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 18-18

ISBN
978-953-7005-86-3

Skup
3. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 29.08.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
otpadna biomasa luka ; kvercetin ; prehrambena vlaka ; oporaba
(waste onion biomass ; quercetin ; dietary fibers ; reuse)

Sažetak
Luk je jedna od često korištenih namirnica, čija otpadna biomasa nakon proizvodnje i industrijske prerade završava na otpadu, što predstavlja značajno ekološko i ekonomsko opterećenje kako za industriju tako i po okoliš. Sukladno tome, inovativne tehnike obrade i iscrpljivanja otpadne biomase luka dobivaju sve više na važnosti. Otpadna biomasa luka se ističe kao visokovrijedna sirovina za daljnje iskorištenje zbog osebujnog kemijskog sastava koji uključuje visok udio prehrambenih vlakana, minerala, antioksidanasa, organo-sumpornih spojeva i dominantnog flavonola kvercetina. Sukladno tome, posjeduje veliki potencijal za proizvodnju i uporabu funkcionalnih sastojaka u poboljšanju postojećih i/ili razvoju novih prozvoda prehrambene industrije. Uz navedeno, biomasa luka je potencijalna sirovina za proizvodnju biomaterijala, biogoriva i bioenergije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Brekalo, Mirna; Stjepanović, Marija; Strelec, Ivica; Budžaki, Sandra
Transformacijski potencijal otpadne biomase luka // 3rd International Scientific and Professional Conference/3. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts/Knjiga sažetaka / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 18-18 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Brekalo, M., Stjepanović, M., Strelec, I. & Budžaki, S. (2022) Transformacijski potencijal otpadne biomase luka. U: Šubarić, D., Jokić, S. & Lončarić, A. (ur.)3rd International Scientific and Professional Conference/3. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts/Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Brekalo, Mirna and Stjepanovi\'{c}, Marija and Strelec, Ivica and Bud\v{z}aki, Sandra}, year = {2022}, pages = {18-18}, keywords = {otpadna biomasa luka, kvercetin, prehrambena vlaka, oporaba}, isbn = {978-953-7005-86-3}, title = {Transformacijski potencijal otpadne biomase luka}, keyword = {otpadna biomasa luka, kvercetin, prehrambena vlaka, oporaba}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brekalo, Mirna and Stjepanovi\'{c}, Marija and Strelec, Ivica and Bud\v{z}aki, Sandra}, year = {2022}, pages = {18-18}, keywords = {waste onion biomass, quercetin, dietary fibers, reuse}, isbn = {978-953-7005-86-3}, title = {Transformation potential of waste onion biomass}, keyword = {waste onion biomass, quercetin, dietary fibers, reuse}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font