Pregled bibliografske jedinice broj: 1218389
Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu
Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1218389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u
urinu
(Intake of spices and urinary levels of 8-
hydroxydeoxyguanosine)
Autori
Budimir, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
15.09
Godina
2022
Stranica
76
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
oksidativni stres ; začini ; 8-hidroksideoksigvanozin ; urin
(oxidative stress ; spices ; 8-hydroxydeoxyguanosine ; urine)
Sažetak
Osim poboljšanja organoleptičkih svojstava hrane, biljni začini predstavljaju i dodatan izvor bioaktivnih fitokemikalija. Brojni znanstveni radovi potvrđuju vezu unosa začina i smanjenja rizika ili ublažavanja brojnih bolesti. Ovaj rad se bavi procjenom unosa začina kod omnivora i vegana te utvrđivanjem urinarnih razina 8- hidroksideoksigvanozina (8-OHdG), markera oksidativnog stresa. Uzorci prvog jutarnjeg urina analizirani su uz enzimski imunotest na čvrstoj fazi (ELISA) te dobivene vrijednosti biomarkera korigirane prema razinama urinarnog kreatinina. Ispitanici su ispunili anketu s osnovnim demografskim i antropometrijskim podacima i trodnevni dnevnik prehrane (dva radna dana i jedan dan vikenda). Vegani su unosili više začina (1, 6 ± 4, 3 g/dan) od omnivora (1, 4 ± 3, 7 g/dan) te su imali i značajno niže koncentracije 8-OHdG u urinu (p = 0, 031). Korelacijskim analizama je ispitana veza razine 8-OHdG s unosom začina te makro- i mikronutrijenata. Unos začina nije bio značajno povezan s urinarnim razinama 8-OHdG. Utvrđeno je kako alkohol ima najveću pozitivnu korelaciju s razinama 8-OHdG (r = 0, 551 ; p = 0, 011), a linoleinska kiselina najveću negativnu korelaciju s razinama 8-OHdG (r= -0, 446 ; p = 0, 048). Unos proteina, zasićenih i mononezasićenih masti bio je pozitivno koreliran s razinama 8- OHdG, a upravo suprotno je ustanovljeno za unos ugljikohidrata i vlakana. Rezultati upućuju na zaključak da veganska prehrana, većim unosom izvora fitokemikalija, potiče bolju obranu od oksidativnog stresa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam