Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218389

Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu


Budimir, Nikolina
Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1218389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu
(Intake of spices and urinary levels of 8- hydroxydeoxyguanosine)

Autori
Budimir, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
15.09

Godina
2022

Stranica
76

Mentor
Klapec, Tomislav

Ključne riječi
oksidativni stres ; začini ; 8-hidroksideoksigvanozin ; urin
(oxidative stress ; spices ; 8-hydroxydeoxyguanosine ; urine)

Sažetak
Osim poboljšanja organoleptičkih svojstava hrane, biljni začini predstavljaju i dodatan izvor bioaktivnih fitokemikalija. Brojni znanstveni radovi potvrđuju vezu unosa začina i smanjenja rizika ili ublažavanja brojnih bolesti. Ovaj rad se bavi procjenom unosa začina kod omnivora i vegana te utvrđivanjem urinarnih razina 8- hidroksideoksigvanozina (8-OHdG), markera oksidativnog stresa. Uzorci prvog jutarnjeg urina analizirani su uz enzimski imunotest na čvrstoj fazi (ELISA) te dobivene vrijednosti biomarkera korigirane prema razinama urinarnog kreatinina. Ispitanici su ispunili anketu s osnovnim demografskim i antropometrijskim podacima i trodnevni dnevnik prehrane (dva radna dana i jedan dan vikenda). Vegani su unosili više začina (1, 6 ± 4, 3 g/dan) od omnivora (1, 4 ± 3, 7 g/dan) te su imali i značajno niže koncentracije 8-OHdG u urinu (p = 0, 031). Korelacijskim analizama je ispitana veza razine 8-OHdG s unosom začina te makro- i mikronutrijenata. Unos začina nije bio značajno povezan s urinarnim razinama 8-OHdG. Utvrđeno je kako alkohol ima najveću pozitivnu korelaciju s razinama 8-OHdG (r = 0, 551 ; p = 0, 011), a linoleinska kiselina najveću negativnu korelaciju s razinama 8-OHdG (r= -0, 446 ; p = 0, 048). Unos proteina, zasićenih i mononezasićenih masti bio je pozitivno koreliran s razinama 8- OHdG, a upravo suprotno je ustanovljeno za unos ugljikohidrata i vlakana. Rezultati upućuju na zaključak da veganska prehrana, većim unosom izvora fitokemikalija, potiče bolju obranu od oksidativnog stresa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Budimir, Nikolina
Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Budimir, N. (2022) 'Unos začina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Nikolina}, year = {2022}, pages = {76}, keywords = {oksidativni stres, za\v{c}ini, 8-hidroksideoksigvanozin, urin}, title = {Unos za\v{c}ina i razine 8-hidroksideoksigvanozina u urinu}, keyword = {oksidativni stres, za\v{c}ini, 8-hidroksideoksigvanozin, urin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Nikolina}, year = {2022}, pages = {76}, keywords = {oxidative stress, spices, 8-hydroxydeoxyguanosine, urine}, title = {Intake of spices and urinary levels of 8- hydroxydeoxyguanosine}, keyword = {oxidative stress, spices, 8-hydroxydeoxyguanosine, urine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font