Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218375

Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike


Bobovec, Josipa
Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike
(Characterization of Some Polyphenols from Sage Tea Using Two Voltammetric Techniques)

Autori
Bobovec, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2022

Stranica
52

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
čaj ; čaj kadulje ; polifenoli ; ciklička voltametrija ; pravokutnovalna voltametrija
(tea ; Sage tea ; polyphenols ; cyclic voltammetry ; square-wave voltammetry)

Sažetak
Voltametrijske tehnike omogućuju dobivanje velikog broja eksperimentalnih parametara koji pomažu u identifikaciji i kvanifikaciji polifenolnih spojeva prisutnih u različitim uzorcima. Cilj ovog diplomskog rada je primijeniti dvije voltametrijske tehnike, cikličku i pravokutnovalnu voltametriju za karakterizaciju polifenola iz čaja od kadulje. Čaj od kadulje je biljna infuzija koja se dobiva vodenom ekstrakcijom osušenih listova ljekovite i aromatične biljke Salvia officinalis L. Za elektrokemijsku karakterizaciju odabrani su najznačajniji polifenoli čaja kadulje, (+)- katehin, kafeinska i ferulična kiseline. Voltametrijska mjerenja provedena su na standardnoj troelektrodnoj ćeliji u prisustvu inertnog elektrolita, fosfatnog pufera. Rezultati istraživanja su pokazali da pH vrijednost osnovnog elektrolita, višestruka uzastopna polarizacija i koncentracija analita utječu na elektrokemijsko ponašanje (+)-katehina, kafeinske i ferulične kiseline te je dokazana njihova prisutnost u čaju od kadulje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bobovec, Josipa
Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bobovec, J. (2022) 'Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bobovec, Josipa}, year = {2022}, pages = {52}, keywords = {\v{c}aj, \v{c}aj kadulje, polifenoli, cikli\v{c}ka voltametrija, pravokutnovalna voltametrija}, title = {Karakterizacija nekih polifenola iz \v{c}aja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike}, keyword = {\v{c}aj, \v{c}aj kadulje, polifenoli, cikli\v{c}ka voltametrija, pravokutnovalna voltametrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bobovec, Josipa}, year = {2022}, pages = {52}, keywords = {tea, Sage tea, polyphenols, cyclic voltammetry, square-wave voltammetry}, title = {Characterization of Some Polyphenols from Sage Tea Using Two Voltammetric Techniques}, keyword = {tea, Sage tea, polyphenols, cyclic voltammetry, square-wave voltammetry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font