Pregled bibliografske jedinice broj: 1218375
Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike
Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje primjenom dvije voltametrijske tehnike, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija nekih polifenola iz čaja kadulje
primjenom dvije voltametrijske tehnike
(Characterization of Some Polyphenols from Sage Tea
Using Two Voltammetric Techniques)
Autori
Bobovec, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2022
Stranica
52
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
čaj ; čaj kadulje ; polifenoli ; ciklička voltametrija ; pravokutnovalna voltametrija
(tea ; Sage tea ; polyphenols ; cyclic voltammetry ; square-wave voltammetry)
Sažetak
Voltametrijske tehnike omogućuju dobivanje velikog broja eksperimentalnih parametara koji pomažu u identifikaciji i kvanifikaciji polifenolnih spojeva prisutnih u različitim uzorcima. Cilj ovog diplomskog rada je primijeniti dvije voltametrijske tehnike, cikličku i pravokutnovalnu voltametriju za karakterizaciju polifenola iz čaja od kadulje. Čaj od kadulje je biljna infuzija koja se dobiva vodenom ekstrakcijom osušenih listova ljekovite i aromatične biljke Salvia officinalis L. Za elektrokemijsku karakterizaciju odabrani su najznačajniji polifenoli čaja kadulje, (+)- katehin, kafeinska i ferulična kiseline. Voltametrijska mjerenja provedena su na standardnoj troelektrodnoj ćeliji u prisustvu inertnog elektrolita, fosfatnog pufera. Rezultati istraživanja su pokazali da pH vrijednost osnovnog elektrolita, višestruka uzastopna polarizacija i koncentracija analita utječu na elektrokemijsko ponašanje (+)-katehina, kafeinske i ferulične kiseline te je dokazana njihova prisutnost u čaju od kadulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija