Pregled bibliografske jedinice broj: 1218363
Utjecaj sastojaka hrane na apsorpciju i metabolizam lijekova
Utjecaj sastojaka hrane na apsorpciju i metabolizam lijekova, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastojaka hrane na apsorpciju i metabolizam
lijekova
(Influence of food ingredients on drug absorption and
metabolism)
Autori
Rušiti, Ilmi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.06
Godina
2022
Stranica
31
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
interakcije hrane i lijekova ; apsorpcija ; enzimi ; transportni proteini ; grejp
(food-drug interactions ; absorption ; enzymes ; transport proteins ; grapefruit)
Sažetak
Neke namirnice sadrže komponente koje mogu stupati u interakcije s brojnim lijekovima i na taj način pojačati ili smanjiti intenzitet djelovanja tih lijekova, samim time i utjecati na efikasnost terapije. Za metabolizam lijekova zaslužni su enzimi (CYP3A4, CYP1A2, glutation S-transferaza) i transportni proteini (P-glikoprotein). Komponente hrane koje utječu na farmakokinetiku lijekova, inhibiraju ili induciraju navedene enzime i transportne proteine. Namirnice koje su bogate kompleksnim fitokemikalijama (sok od grejpa, kantarion i povrće) imaju veliki potencijal stvaranja ovakvih interakcija, stoga je nakon konzumacije ovakvih namirnica potrebna konzultacija s liječnikom te potencijalna prilagodba doze lijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija, Nutricionizam