Pregled bibliografske jedinice broj: 1218341
IZRAŽAJ mRNA ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD SPORTAŠA KOJI KONZUMIRAJU KOKOŠJA JAJA OBOGAĆENA n-3 POLINEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, SELENOM I VITAMINOM E
IZRAŽAJ mRNA ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD SPORTAŠA KOJI KONZUMIRAJU KOKOŠJA JAJA OBOGAĆENA n-3 POLINEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, SELENOM I VITAMINOM E, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 1218341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZRAŽAJ mRNA ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD SPORTAŠA KOJI KONZUMIRAJU KOKOŠJA JAJA OBOGAĆENA n-3 POLINEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, SELENOM I VITAMINOM E
(MRNA EXPRESSION OF ANTIOXIDANT ENZYMES IN ATHLETES CONSUMING ENRICHED HEN EGGS)
Autori
Lagator, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
21.09
Godina
2022
Stranica
21
Mentor
Drenjančevć, Ines
Neposredni voditelj
Petar Šušnjara
Ključne riječi
Antioksidansi ; Oksidativni Stres ; RNA, Messenger ; Sportaši
(Athletes ; Antioxidants ; Oxidative Stress ; RNA, Messenger)
Sažetak
CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj je bio odrediti mRNA izražaj antioksidativnih enzima GPx1, GPx4, SOD2 i CAT kod sportaša koji su konzumirali obična ili obogaćena kokošja jaja. NACRT STUDIJE: Randomizirana, dvostruko slijepa, kontrolirana intervencijska studija (Clinical Trials ID: NCT04564690). ISPITANICI I METODE: Ispitanici su zdravi, mladi sportaši podijeljeni u dvije skupine: kontrolna (N=6) i Nutri4 (N=8). Ispitanici u skupini "Nutri4" konzumirali su kokošja jaja obogaćena n3-PUFA (1026 mg/dnevno), luteinom (616 mg/dnevno), selenom (0, 191 mg/dnevno) i vitaminom E (1098 mg/dnevno), a kontrolna grupa je konzumirala obična kokošja jaja (438 mg n-3 PUFA, 110 mg luteina, 0, 181 mg selena i 595 mg vitamina E dnevno). Izražaj mRNA Gpx1, Gpx4, SOD2 i CAT određena je PCR-om u stvarnom vremenu (BioRad, CFX96 Real – Time System). Rezultati su normalizirani na GAPDH housekeeping gen i kontrolu i prikazani kao preklopna promjena (2−ΔΔCT). Jednosmjerna ANOVA je provedena za statističku analizu s Tukey post hoc testom ; p<0, 05 smatra se statistički značajnim. REZULTATI: Konzumacija obogaćenih kokošjih jaja dovela je do značajnog povećanja mRNA izražaja SOD2, dok ostali enzimi nisu imali značajnu razliku u kontrolnoj, eksperimentalnoj niti između dvije skupine. ZAKLJUČAK: Dosadašnji rezultati podupiru hipotezu da funkcionalna hrana može biti prirodni antioksidans.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti
Napomena
Rad je izrađen u okviru aktivnosti ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju, IJ2- Istraživanje, proizvodnja i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Ines Drenjančević
(mentor)