Pregled bibliografske jedinice broj: 1218340
Procjena informiranosti magistara farmacije o interakcijama hrane i lijekova u Hrvatskoj
Procjena informiranosti magistara farmacije o interakcijama hrane i lijekova u Hrvatskoj, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1218340 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena informiranosti magistara farmacije o
interakcijama hrane i lijekova u Hrvatskoj
(Assessment of pharmacist’s knowledge of food-drug
interactions in Croatia)
Autori
Majstorović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.10
Godina
2021
Stranica
55
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
ljekarnici ; interakcije hrane i lijekova
(pharmacists ; food-drug interactions)
Sažetak
Interakcije hrane i lijekova mogu dovesti do smanjenog ili povećanog učinka lijeka ili nuspojava, što može imati neželjene posljedice po zdravlje. Obzirom na savjetodavnu ulogu ljekarnika koju pružaju pacijentima vezano uz učinke i primjenu lijekova, njihovo poznavanje interakcija s hranom je od presudne važnosti. Cilj ovog rada bila je upravo procjena znanja koja je provedena telefonskim anketiranjem nasumično odabranih farmaceuta (N = 51) zaposlenih u ljekarnama na teritoriju Republike Hrvatske. Osim relevantnih demografskih podataka i stručnog iskustva, pitanja u anketi su se odnosila na utjecaj hrane i biljnih pripravaka na željeni učinak lijeka. Prosječni postotak točnih odgovora od strane ispitanika bio je nešto manji od 60% (11, 9 / 20). Ispitan je i utjecaj dobi, spola, radnog iskustva i vremena proteklog od diplome, lokacije ljekarne i završenog sveučilišta, subjektivne procjene znanja, te broja korištenih izvora informacija na rezultate ankete. Utvrđena je slaba negativna povezanost dobi ispitanika i broja točnih odgovora u anketi (r = -0, 31 ; p = 0, 029). Ukupno gledajući, informiranost magistara farmacije o interakcijama hrane i lijekova je nezadovoljavajuća te ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije s ciljem kvalitetnijeg savjetovanja pacijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija, Nutricionizam