Pregled bibliografske jedinice broj: 1218325
Protuupalna snaga kombinacije omega-3 masnih kiselina i flavonoida i perspektiva u ublažavanju simptoma umora i sindroma kroničnog umora
Protuupalna snaga kombinacije omega-3 masnih kiselina i flavonoida i perspektiva u ublažavanju simptoma umora i sindroma kroničnog umora, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Protuupalna snaga kombinacije omega-3 masnih
kiselina i flavonoida i perspektiva u ublažavanju
simptoma umora i sindroma kroničnog umora
(The anti-inflammatory power of the combination of
omega-3 fatty acids and flavonoids and
perspectives in relieving fatigue symptoms and
chronic fatigue syndrome)
Autori
Cvejić, Jelena Helen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2021
Stranica
41
Mentor
Klapec, Tomislav
Neposredni voditelj
Beara, Ivana
Ključne riječi
flavonoidi ; omega-3 masne kiseline ; protuupalni učinak ; sindrom kroničnog umora
(flavonoids ; omega-3 fatty acids ; anti-inflammatory effect ; chronic fatigue syndrome)
Sažetak
Dugotrajni nakupljeni umor utječe na tjelesno i mentalno zdravlje ljudi, istodobno uzrokujući razne bolesti, uključujući sindrom kroničnog umora (CFS). Gotovo 40% cjelokupne populacije pati od značajnog stepena umora. Istraživanja ukazuju na vezu između proupalnog statusa i oksidacijskog stresa s pojavom kroničnog umora, dok sve veći broj studija ukazuje na terapijski potencijal protuupalnih i antioksidativnih sastojaka hrane. Cilj ovog rada je procjena utjecaja odabranih flavonoida i metabolita (apigenin, apigenin-7-O- glukozid, luteolin, luteolin-7-O-glukozid, apigenin-7-O-glukuronid, luteolin-7-O-glukuronid) te omega-3 masnih kiselina (dokosaheksaenska kiselina i eikosapentaenska kiselina) na proizvodnju upalnih medijatora (PLA2, COX-1, COX- 2, mPGES-1, mPGES-2, cPGES, TXAS) na modelu rane upale, kao i ispitvanje ekspresije mRNA enzima cPLA2α, COX-1/2, mPGES-1/2, cPGES i TXAS uključenih u njihovu proizvodnju uz RT-qPCR. Smjese flavonoida s omega-3 masnim kiselinama, ovisno o primijenjenim koncentracijama i kombinacijama, inhibiraju ili potenciraju stvaranje PGE2 i TXA2 (kvantificiranih ELISA testom) u monocitima U937 stimuliranim lipopolisaharidom (LPS). Iste smjese, osim onih s luteolinom i luteolin-7-O-glukuronidom, povećavaju ekspresiju TXAS mRNA, ali bez izravne povezanosti s količinom proizvedenog TXA2. Najprominentniji protuupalni potencijal pokazuje kombinacija masnih kiselina s luteolinom, odnosno njegovim metabolitom, što ukazuje na racionalnu osnovu za njihovo uključivanje u daljnje faze istraživanja i testiranje terapijskog učinka u ublažavanju simptoma umora i CFS-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija, Nutricionizam