Pregled bibliografske jedinice broj: 1218269
Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem
Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog
kveik kvascem
(Production and characterization of lager beer
produced using kveik yeast)
Autori
Vuzem, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Kristina Mastanjević
Ključne riječi
pivo ; proizvodnja piva ; kveik kvasac ; pseudo-lager pivo
(beer ; production of beer ; kveik yeast ; pseudo-lager beer)
Sažetak
Sirovine koje se koriste pri proizvodnji piva vrlo su bitne kako bi se dobilo kvalitetno pivo. Kvasac je jedan od bitnih sastojaka piva koji proizvodi spojeve arome. U kućnom pivarstvu najčešće se proizvode ale piva pomoću ale kvasaca jer takvi kvasci brže provode fermentaciju pri višim temperaturama što odgovara uvjetima kućnog pivarstva. Za razliku od ale piva, za proizvodnju lagera potrebne su niže temperature i više vremena. Kveik kvasci se tradicionalno koriste u kućnom pivarstvu zbog svojih karakteristika kao što su brza provedba fermentacije pri visokim temperaturama, tolerancija na etanol te redukcija neželjenih okusa u pivu. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnosti proizvodnje lager piva uz pomoć kveik kvasca Lutra. Dobivenih 40 L sladovine podijeljeno je u dvije posude za fermentaciju i nacijepljeno kveik kvascem Lutra. Fermentacija se provodila na dvije temperature (21°C i 35°C) kako bismo ispitali mogućnost proizvodnje lager piva pri višim temperaturama. Fermentacija piva na 21°C trajala je 9 dana, a fermentacija piva na 35°C trajala je 2 dana. Završetkom fermentacije, piva su držana na niskoj temperaturi te su prebačena u kegove i karbonizirana. Provedene su analize fizikalno-kemijskih karakteristika piva (pH, udio alkohola, boja, bistroća, polifenoli, gorčina) te senzorna analiza. Uz fizikalno-kemijske i senzorne analize provedena je i GC-MS analiza kako bi usporedili dobivene uzorke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)