Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218269

Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem


Vuzem, Marina
Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem
(Production and characterization of lager beer produced using kveik yeast)

Autori
Vuzem, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.09

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Kristina Mastanjević

Ključne riječi
pivo ; proizvodnja piva ; kveik kvasac ; pseudo-lager pivo
(beer ; production of beer ; kveik yeast ; pseudo-lager beer)

Sažetak
Sirovine koje se koriste pri proizvodnji piva vrlo su bitne kako bi se dobilo kvalitetno pivo. Kvasac je jedan od bitnih sastojaka piva koji proizvodi spojeve arome. U kućnom pivarstvu najčešće se proizvode ale piva pomoću ale kvasaca jer takvi kvasci brže provode fermentaciju pri višim temperaturama što odgovara uvjetima kućnog pivarstva. Za razliku od ale piva, za proizvodnju lagera potrebne su niže temperature i više vremena. Kveik kvasci se tradicionalno koriste u kućnom pivarstvu zbog svojih karakteristika kao što su brza provedba fermentacije pri visokim temperaturama, tolerancija na etanol te redukcija neželjenih okusa u pivu. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnosti proizvodnje lager piva uz pomoć kveik kvasca Lutra. Dobivenih 40 L sladovine podijeljeno je u dvije posude za fermentaciju i nacijepljeno kveik kvascem Lutra. Fermentacija se provodila na dvije temperature (21°C i 35°C) kako bismo ispitali mogućnost proizvodnje lager piva pri višim temperaturama. Fermentacija piva na 21°C trajala je 9 dana, a fermentacija piva na 35°C trajala je 2 dana. Završetkom fermentacije, piva su držana na niskoj temperaturi te su prebačena u kegove i karbonizirana. Provedene su analize fizikalno-kemijskih karakteristika piva (pH, udio alkohola, boja, bistroća, polifenoli, gorčina) te senzorna analiza. Uz fizikalno-kemijske i senzorne analize provedena je i GC-MS analiza kako bi usporedili dobivene uzorke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vuzem, Marina
Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vuzem, M. (2022) 'Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuzem, Marina}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {pivo, proizvodnja piva, kveik kvasac, pseudo-lager pivo}, title = {Proizvodnja i karakteristike lager piva proizvedenog kveik kvascem}, keyword = {pivo, proizvodnja piva, kveik kvasac, pseudo-lager pivo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuzem, Marina}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {beer, production of beer, kveik yeast, pseudo-lager beer}, title = {Production and characterization of lager beer produced using kveik yeast}, keyword = {beer, production of beer, kveik yeast, pseudo-lager beer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font