Pregled bibliografske jedinice broj: 1218268
Utjecaj stupnja usitnjavanja endosperma na konačni stupanj prevrelosti pšeničnih komina
Utjecaj stupnja usitnjavanja endosperma na konačni stupanj prevrelosti pšeničnih komina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stupnja usitnjavanja endosperma na konačni
stupanj prevrelosti pšeničnih komina
(Influence of endosperm milling degree on the
attenuation limit of wheat mash)
Autori
Horvatić, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.09
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Mastanjević, Kristina ; Dvojković, Krešimir
Ključne riječi
tvrdoća, pšenica ; staklavost ; komina ; prevrelost ; ošećerenje
(hardness ; wheat ; vitrousness ; wort ; attenuation ; saccharification)
Sažetak
Cilj ovog rada je ustanoviti utjecaj stupnja usitnjavanja endosperma na konačni stupanj prevrenja pšeničnih komina, a polazeći od pretpostavke da će mehaničkim usitnjavanjem (gruba, fina i vrlo fina meljava) i staklasti dijelovi endosperma navedenih pšenica postati fizički dostupni djelovanju citolitičkih, proteolitičkih i amilolitičkih enzima, te će uspješnost ošećerenja endosperma rasti sa povećanjem stupnja usitnjenosti. Na ovaj način će se potvrditi hipoteza da visoka početna staklavost zrna nije ograničavajući faktor u primjeni ovih pšenica u industriji vrenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek