Pregled bibliografske jedinice broj: 1218267
Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije
Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka
od aronije
(Production of Wort Based Beverage with the Addition
of Chokeberry Juice)
Autori
Nišević, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.07
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Kristina Mastanjević
Ključne riječi
aronija ; sladovina ; eterično ulje mente ; slad
(chokeberry ; wort ; mint essential oil ; malt)
Sažetak
Bezalkoholna pića na bazi sladovine nisu rijetkost u Srednjoj Europi, a i kod nas se polako probijaju na tržište. Cilj ovoga rada bio je proizvesti sladovinu koja se u daljnjem ispitivanju koristila za proizvodnju pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije. Također, ispitat će se i senzorska svojstva ovoga pića, te ustanoviti njegova prihvatljivost među širom populacijom. Sladovina je pripremljena standardim postupkom od slada tipa Munich. U ohlađenu sladovinu dodan je sok od aronije te su tijekom istraživanja pripravljena tri napitka sa različitim koncentracijama soka od aronije (10, 20 i 30%). Senzorska analiza provedena je za sva tri napitka i pokazalo se da 30% soka od aronije ugodno djeluje na okus napitka, ali da ima prostora za poboljšanje. U tu svrhu dodano je 5 kapi eteričnog ulja mente i provedeno je gaziranje sa CO2. U konačnici, rezultati su pokazali da je dodatak soka od aronije u iznosu od 30% senzorski prihvatljiviji uz dodatak eteričnog ulja mente i CO2. Osim senzorske analize, analizirani su i ukupni polifenoli te nutritivna vrijednost napitka. Potrebno je provesti daljnja istraživanja u svrhu optimiranja ovog pića koje ima potencijalno pozitivan utjecaj na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)