Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218267

Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije


Nišević, Jelena
Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije
(Production of Wort Based Beverage with the Addition of Chokeberry Juice)

Autori
Nišević, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.07

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Kristina Mastanjević

Ključne riječi
aronija ; sladovina ; eterično ulje mente ; slad
(chokeberry ; wort ; mint essential oil ; malt)

Sažetak
Bezalkoholna pića na bazi sladovine nisu rijetkost u Srednjoj Europi, a i kod nas se polako probijaju na tržište. Cilj ovoga rada bio je proizvesti sladovinu koja se u daljnjem ispitivanju koristila za proizvodnju pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije. Također, ispitat će se i senzorska svojstva ovoga pića, te ustanoviti njegova prihvatljivost među širom populacijom. Sladovina je pripremljena standardim postupkom od slada tipa Munich. U ohlađenu sladovinu dodan je sok od aronije te su tijekom istraživanja pripravljena tri napitka sa različitim koncentracijama soka od aronije (10, 20 i 30%). Senzorska analiza provedena je za sva tri napitka i pokazalo se da 30% soka od aronije ugodno djeluje na okus napitka, ali da ima prostora za poboljšanje. U tu svrhu dodano je 5 kapi eteričnog ulja mente i provedeno je gaziranje sa CO2. U konačnici, rezultati su pokazali da je dodatak soka od aronije u iznosu od 30% senzorski prihvatljiviji uz dodatak eteričnog ulja mente i CO2. Osim senzorske analize, analizirani su i ukupni polifenoli te nutritivna vrijednost napitka. Potrebno je provesti daljnja istraživanja u svrhu optimiranja ovog pića koje ima potencijalno pozitivan utjecaj na zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Nišević, Jelena
Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Nišević, J. (2022) 'Proizvodnja pića na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ni\v{s}evi\'{c}, Jelena}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {aronija, sladovina, eteri\v{c}no ulje mente, slad}, title = {Proizvodnja pi\'{c}a na bazi sladovine sa dodatkom soka od aronije}, keyword = {aronija, sladovina, eteri\v{c}no ulje mente, slad}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ni\v{s}evi\'{c}, Jelena}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {chokeberry, wort, mint essential oil, malt}, title = {Production of Wort Based Beverage with the Addition of Chokeberry Juice}, keyword = {chokeberry, wort, mint essential oil, malt}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font