Pregled bibliografske jedinice broj: 1218266
Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina
Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina
(Application of non-Saccharomyces yeasts in wine
production
Application of non-Saccharomyces yeasts in wine
production)
Autori
Varović, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
20
Mentor
Kristina Mastanjević
Ključne riječi
ne-Saccharomyces ; kvasac ; vino ; glicerol ; etanol ; metaboliti
(Non-Saccharomyces ; yeast ; wine ; glycerol ; ethanol ; metabolites)
Sažetak
Proizvodnja vina sa ne-Saccharomyces kvascima posljednjih nekoliko godina povećala se zbog smanjenja alkohola u vinu, klimatskih promjena i velikog interesa potrošača. Ovakvi kvasci se prirodno nalaze u svim vinskim fermentacijama, metabolički su aktivni, a njihovi metaboliti mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu vina. Iako se često smatraju izvorom mikrobiološkog kvarenja, više puta su se dokazali kao pozitivni. Ne- Saccharomyces kvasi ovise o dva važna parametra: glicerola i etanola. Jedna od prednosti takvih kvasaca jest što su bolje prilagođeni stresnim uvjetima u procesu proizvodnje. Do sada je opisano nekoliko tisuća vrsta ne-Saccharomyces kvasaca uz pretpostavku da veliki broj još nije otkriven.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)