Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218266

Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina


Varović, Emilija
Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina
(Application of non-Saccharomyces yeasts in wine production Application of non-Saccharomyces yeasts in wine production)

Autori
Varović, Emilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
20

Mentor
Kristina Mastanjević

Ključne riječi
ne-Saccharomyces ; kvasac ; vino ; glicerol ; etanol ; metaboliti
(Non-Saccharomyces ; yeast ; wine ; glycerol ; ethanol ; metabolites)

Sažetak
Proizvodnja vina sa ne-Saccharomyces kvascima posljednjih nekoliko godina povećala se zbog smanjenja alkohola u vinu, klimatskih promjena i velikog interesa potrošača. Ovakvi kvasci se prirodno nalaze u svim vinskim fermentacijama, metabolički su aktivni, a njihovi metaboliti mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu vina. Iako se često smatraju izvorom mikrobiološkog kvarenja, više puta su se dokazali kao pozitivni. Ne- Saccharomyces kvasi ovise o dva važna parametra: glicerola i etanola. Jedna od prednosti takvih kvasaca jest što su bolje prilagođeni stresnim uvjetima u procesu proizvodnje. Do sada je opisano nekoliko tisuća vrsta ne-Saccharomyces kvasaca uz pretpostavku da veliki broj još nije otkriven.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Varović, Emilija
Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Varović, E. (2022) 'Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Varovi\'{c}, Emilija}, year = {2022}, pages = {20}, keywords = {ne-Saccharomyces, kvasac, vino, glicerol, etanol, metaboliti}, title = {Primjena ne-Saccharomyces kvasaca u proizvodnji vina}, keyword = {ne-Saccharomyces, kvasac, vino, glicerol, etanol, metaboliti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Varovi\'{c}, Emilija}, year = {2022}, pages = {20}, keywords = {Non-Saccharomyces, yeast, wine, glycerol, ethanol, metabolites}, title = {Application of non-Saccharomyces yeasts in wine production Application of non-Saccharomyces yeasts in wine production}, keyword = {Non-Saccharomyces, yeast, wine, glycerol, ethanol, metabolites}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font