Pregled bibliografske jedinice broj: 1218263
Počeci pivarstva
Počeci pivarstva, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Počeci pivarstva
(Inception of brewing)
Autori
Zovko, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Kristina Mastanjević
Ključne riječi
drevni Egipat ; arheologija ; žitarice ; škrobne granule ; kvasac ; fermentacija
(ancient Egypt ; archaeology ; cereals ; starch granules ; yeast ; fermentation)
Sažetak
Temeljni je zadatak ovoga rada prikazati razvoj piva kroz povijest, procese njegove proizvodnje te kulture drevnih naroda. Pivo, kao napitak, i sama proizvodnja istoga sežu u daleku povijest. Još u drevnom Egiptu pivo je bilo osnovna hrana te je, stoga, bilo važno u raznim aspektima života. Naime, jako se malo zna o drevnoj proizvodnji piva. Poznato je kako žitarice imaju ključnu ulogu kod proizvodnje piva i da se, nakon žetve, moraju pretvoriti u slatku tekućinu poznatu kao sladovina. Od žitarica, utvrđeno je da su se koristile pšenica (dvozrni pir) i ječam za kuhanje piva, no malo je dokaza kako bi se utvrdilo koja je imala prednost pri kuhanju piva. Tražene informacije o samom procesu sačuvane su u mikrostrukturi škrobnih granula jer je poznato da mijenjaju svoju strukturu ovisno o uvjetima u kojim se nalaze. Također, uz stanice kvasca, u arheološkim nalazima, pronađene su bakterije mliječne kiseline. Tijekom fermentacije kvasac koristi maltozu kao hrani, a proces fermentacije rezultirat će alkoholom, ako su ispunjena dva uvjeta: medij za fermentaciju mora biti i kiseo i anaeroban (bez kisika). Stoga, u ovome radu pobliže će se objasniti samo otkriće alkoholnog napitka, kao i sam proces proizvodnje piva u povijesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)