Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218263

Počeci pivarstva


Zovko, Maja
Počeci pivarstva, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Počeci pivarstva
(Inception of brewing)

Autori
Zovko, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Kristina Mastanjević

Ključne riječi
drevni Egipat ; arheologija ; žitarice ; škrobne granule ; kvasac ; fermentacija
(ancient Egypt ; archaeology ; cereals ; starch granules ; yeast ; fermentation)

Sažetak
Temeljni je zadatak ovoga rada prikazati razvoj piva kroz povijest, procese njegove proizvodnje te kulture drevnih naroda. Pivo, kao napitak, i sama proizvodnja istoga sežu u daleku povijest. Još u drevnom Egiptu pivo je bilo osnovna hrana te je, stoga, bilo važno u raznim aspektima života. Naime, jako se malo zna o drevnoj proizvodnji piva. Poznato je kako žitarice imaju ključnu ulogu kod proizvodnje piva i da se, nakon žetve, moraju pretvoriti u slatku tekućinu poznatu kao sladovina. Od žitarica, utvrđeno je da su se koristile pšenica (dvozrni pir) i ječam za kuhanje piva, no malo je dokaza kako bi se utvrdilo koja je imala prednost pri kuhanju piva. Tražene informacije o samom procesu sačuvane su u mikrostrukturi škrobnih granula jer je poznato da mijenjaju svoju strukturu ovisno o uvjetima u kojim se nalaze. Također, uz stanice kvasca, u arheološkim nalazima, pronađene su bakterije mliječne kiseline. Tijekom fermentacije kvasac koristi maltozu kao hrani, a proces fermentacije rezultirat će alkoholom, ako su ispunjena dva uvjeta: medij za fermentaciju mora biti i kiseo i anaeroban (bez kisika). Stoga, u ovome radu pobliže će se objasniti samo otkriće alkoholnog napitka, kao i sam proces proizvodnje piva u povijesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Zovko, Maja
Počeci pivarstva, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zovko, M. (2022) 'Počeci pivarstva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zovko, Maja}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {drevni Egipat, arheologija, \v{z}itarice, \v{s}krobne granule, kvasac, fermentacija}, title = {Po\v{c}eci pivarstva}, keyword = {drevni Egipat, arheologija, \v{z}itarice, \v{s}krobne granule, kvasac, fermentacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zovko, Maja}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {ancient Egypt, archaeology, cereals, starch granules, yeast, fermentation}, title = {Inception of brewing}, keyword = {ancient Egypt, archaeology, cereals, starch granules, yeast, fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font