Pregled bibliografske jedinice broj: 1218262
Imobilizirani stanični sustavi u fermentaciji piva
Imobilizirani stanični sustavi u fermentaciji piva, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1218262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imobilizirani stanični sustavi u fermentaciji piva
(Immobilized cell systems in beer fermentation)
Autori
Gabelić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
23
Mentor
Kristina Mastanjević
Ključne riječi
imobilizacija ; imobilizirane stanice kvasca ; alginat ; bioreaktor s unutarnjom cirkulacijom
(immobilization ; immobilized yeast cells ; alginate ; bioreactor with loop gas-lift circulation)
Sažetak
Proizvodnja piva tehnologija je koja se, kroz posljednjih nekoliko desetljeća, nije puno mijenjala. Ipak, suvremeni proces proizvodnje piva otvorio je mogućnost primjene imobiliziranih stanica u fermentaciji, a time i mogućnost korištenja novih tipova bioreaktora. Jedan od takvih primjera jest postupak ubrzane fermentacije piva imobiliziranim stanicama kvasca u bioreaktoru s unutarnjom cirkulacijom. Saccharomyces uvarum, pivski kvasac donjeg vrenja, imobiliziran je smještanjem stanica u matricu alginatnog gela u vidu čestica sfernoga oblika. Imobilizacijom velikog broja stanica ili maloga broja stanica kvasca, kojima je omogućen rast unutar alginatnih čestica, moguće je bilo dobiti visoku koncentraciju aktivnih stanica kvasca. Primjenom bioreaktora s unutarnjom cirkulacijom izvedena je serija šaržnih fermentacija ohmeljene pivske sladovine, gdje je fermentacija trajala od dvanaest do osamnaest sati, što znači da je jedan od potencijala primjene imobiliziranih stanica znatno skraćivanje vremena trajanja procesa u odnosu na tradicionalan način proizvodnje piva. U okviru ovoga rada stavlja se naglasak na postupak fermentacije piva u tradicionalnom smislu, opis metabolizma stanica kvasca, promjene u sastavu supstrata kao posljedica djelovanja stanica kvasca i njihovoj primjeni u pivarstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)