Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218261

Tradicionalna proizvodnja piva i zelena tranzicija


Šupljika, Julija
Tradicionalna proizvodnja piva i zelena tranzicija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1218261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicionalna proizvodnja piva i zelena tranzicija
(Traditional beer production and green transition)

Autori
Šupljika, Julija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
40

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
pivo ; proizvodnja piva ; tehnološki procesi ; recikliranje ; obnovljivi izvori energije ; craft piva
(beer ; beer production ; technological process ; recycling ; renewable energy sources ; craft beer)

Sažetak
Proučavanjem znanstvene i stručne literature u ovom radu se pobliže opisuje tehnološki proces proizvodnje piva. Pivo je prehrambeni proizvod koji se definira kao pjenušavo slabo alkoholno piće gorkog okusa i hmeljne arome što je rezultat alkoholnog vrenja pivske sladovine. Osnovni sastojci piva su slad, hmelj, voda i pivski kvasac. Opisane faze tehnološkog procesa su sljedeće: mljevenje slada, ukomljavanje slada, filtriranje sladovine, kuhanje sladovine s hmeljem, taloženje, hlađenje, fermentacija, odležavanje, filtracija piva i punjenje piva. Opisani procesi proizvodnje odnose se na craft pivovare koje prije svega stavljaju u prvi plan kvalitetu i zadovoljnog potrošača. Uz tehnološke aspekte proizvodnje, u ovom radu spominje se ekološka održivost pivovare, odnosno na koji način možemo iskoristiti nusproizvode kuhanja piva, te kako možemo smanjiti potrošnju energije. Dakle, opisuje se u proizvodnja craft piva, ali i postupak zelene tranzicije u kojoj se teži da pivovara bude ekološki samoodrživ i prihvatljiv sustav.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Šupljika, Julija
Tradicionalna proizvodnja piva i zelena tranzicija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šupljika, J. (2022) 'Tradicionalna proizvodnja piva i zelena tranzicija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}upljika, Julija}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {pivo, proizvodnja piva, tehnolo\v{s}ki procesi, recikliranje, obnovljivi izvori energije, craft piva}, title = {Tradicionalna proizvodnja piva i zelena tranzicija}, keyword = {pivo, proizvodnja piva, tehnolo\v{s}ki procesi, recikliranje, obnovljivi izvori energije, craft piva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}upljika, Julija}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {beer, beer production, technological process, recycling, renewable energy sources, craft beer}, title = {Traditional beer production and green transition}, keyword = {beer, beer production, technological process, recycling, renewable energy sources, craft beer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font