Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218257

Utjecaj konzumacije obroka van kuće te prisutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane adolescenata


Gaši, Amanda
Utjecaj konzumacije obroka van kuće te prisutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane adolescenata, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1218257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konzumacije obroka van kuće te prisutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane adolescenata
(Effects of eating outside of home and having company during meals on adolescent diet quality)

Autori
Gaši, Amanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
79

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
okolnosti obroka, kvaliteta prehrane, adolescencija
(meal context, diet quality, adolescents)

Sažetak
Poznato je kako mjesto konzumacije obroka te prisutnost društva za vrijeme obroka mogu utjecati na kvalitetu prehrane adolescenata. Glavni ciljevi ovoga rada su bili uvidjeti postoji li povezanost između konzumacije hrane van kuće te prisutnosti, odnosno odsutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane 607 adolescenata iz CRO-PALS longitudinalne studije. Provedena su dva mjerenja (prvi puta u prvom razredu te drugi put nakon 2 ili 3 godine), stoga je cilj bio utvrditi i razlike između dva mjerenja. Kao dijetetička metoda se koristilo 24-satno prisjećanje, a tokom intervjua su zabilježene i okolnosti obroka (mjesto te društvo za vrijeme konzumacije). Adolescenti koji su imali veći energetski unos konzumiran van kuće su imali manju kvalitetu prehrane te je to više bilo izraženo u djevojaka i za vrijeme prvog mjerenja. S druge strane, rezultati nisu prikazali jasan utjecaj prisutnosti ili odsutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-9926 - Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji (CRO-PALS) (Mišigoj-Duraković, Marjeta, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gaši, Amanda
Utjecaj konzumacije obroka van kuće te prisutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane adolescenata, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gaši, A. (2022) 'Utjecaj konzumacije obroka van kuće te prisutnosti društva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane adolescenata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}i, Amanda}, year = {2022}, pages = {79}, keywords = {okolnosti obroka, kvaliteta prehrane, adolescencija}, title = {Utjecaj konzumacije obroka van ku\'{c}e te prisutnosti dru\v{s}tva za vrijeme obroka na kvalitetu prehrane adolescenata}, keyword = {okolnosti obroka, kvaliteta prehrane, adolescencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}i, Amanda}, year = {2022}, pages = {79}, keywords = {meal context, diet quality, adolescents}, title = {Effects of eating outside of home and having company during meals on adolescent diet quality}, keyword = {meal context, diet quality, adolescents}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font