Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217592

KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE


Hasl, Karolina
KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1217592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE
(CHARACTERISATION OF FILMS MADE FROM ALGINATE AND CHITOSAN WITH NATURAL ANTIOXIDANTS (ROSEMARY EXTRACT) FOR FOOD PACKAGING)

Autori
Hasl, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2022

Stranica
49

Mentor
Mia Kurek

Neposredni voditelj
Mia Kurek

Ključne riječi
vodeni ekstrakt ružmarina, kitozan, alginat, biorazgradnja, propusnost, umrežavanje
(rosemary water extract, chitosan, alginate, biodegradation, permeability, cross-linking)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodatka vodenog ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) (30 % v/v) na fizikalno-kemijska svojstva (boja, debljina, udio vode, topljivost, kapacitet bubrenja), barijerna svojstva (kisik, ugljikov dioksid i vodena para), sadržaj ukupnih polifenola, te biorazgradivost pripremljenih filmova na bazi kitozana (2 % m/v) i alginata (1, 5 % m/v). Nadalje, ispitan je i utjecaj dodatka kalcijevih iona (Ca2+) s ciljem umrežavanja matriksa alginatnih filmova. Ekstrakt ružmarina korišten je kao prirodni antioksidans, izvor bioaktivnih sastojaka za pripremu jestive aktivne ambalaže za pakiranje hrane. Dodatak ekstrakta ružmarina utjecao je na smanjenje udjela vode i kapaciteta bubrenja te propusnosti na vodenu paru, a povećao se udio polifenola, topljivost filmova te propusnost na plinove (O2 i CO2). Umrežavanjem alginatnih filmova povećala im se propusnost na vodu, kapacitet bubrenja, topljivost, udio vode, sadržaj polifenola. Dodatak ekstrakta ružmarina i umrežavanje sa Ca2+ nisu imali značajan utjecaj na biorazgradnju filmova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hasl, Karolina
KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hasl, K. (2022) 'KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasl, Karolina}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {vodeni ekstrakt ru\v{z}marina, kitozan, alginat, biorazgradnja, propusnost, umre\v{z}avanje}, title = {KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RU\v{Z}MARINA) ZA PAKIRANJE HRANE}, keyword = {vodeni ekstrakt ru\v{z}marina, kitozan, alginat, biorazgradnja, propusnost, umre\v{z}avanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasl, Karolina}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {rosemary water extract, chitosan, alginate, biodegradation, permeability, cross-linking}, title = {CHARACTERISATION OF FILMS MADE FROM ALGINATE AND CHITOSAN WITH NATURAL ANTIOXIDANTS (ROSEMARY EXTRACT) FOR FOOD PACKAGING}, keyword = {rosemary water extract, chitosan, alginate, biodegradation, permeability, cross-linking}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font