Pregled bibliografske jedinice broj: 1217592
KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE
KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA PAKIRANJE HRANE, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1217592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERIZACIJA FILMOVA OD ALGINATA I KITOZANA S
PRIRODNIM ANTIOKSIDANSIMA (EKSTRAKT RUŽMARINA) ZA
PAKIRANJE HRANE
(CHARACTERISATION OF FILMS MADE FROM ALGINATE AND
CHITOSAN WITH NATURAL ANTIOXIDANTS (ROSEMARY
EXTRACT) FOR FOOD PACKAGING)
Autori
Hasl, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2022
Stranica
49
Mentor
Mia Kurek
Neposredni voditelj
Mia Kurek
Ključne riječi
vodeni ekstrakt ružmarina, kitozan, alginat, biorazgradnja, propusnost, umrežavanje
(rosemary water extract, chitosan, alginate, biodegradation, permeability, cross-linking)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodatka vodenog ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) (30 % v/v) na fizikalno-kemijska svojstva (boja, debljina, udio vode, topljivost, kapacitet bubrenja), barijerna svojstva (kisik, ugljikov dioksid i vodena para), sadržaj ukupnih polifenola, te biorazgradivost pripremljenih filmova na bazi kitozana (2 % m/v) i alginata (1, 5 % m/v). Nadalje, ispitan je i utjecaj dodatka kalcijevih iona (Ca2+) s ciljem umrežavanja matriksa alginatnih filmova. Ekstrakt ružmarina korišten je kao prirodni antioksidans, izvor bioaktivnih sastojaka za pripremu jestive aktivne ambalaže za pakiranje hrane. Dodatak ekstrakta ružmarina utjecao je na smanjenje udjela vode i kapaciteta bubrenja te propusnosti na vodenu paru, a povećao se udio polifenola, topljivost filmova te propusnost na plinove (O2 i CO2). Umrežavanjem alginatnih filmova povećala im se propusnost na vodu, kapacitet bubrenja, topljivost, udio vode, sadržaj polifenola. Dodatak ekstrakta ružmarina i umrežavanje sa Ca2+ nisu imali značajan utjecaj na biorazgradnju filmova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija