Pregled bibliografske jedinice broj: 1217577
Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda
Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1217577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda
(Amino acid composition and botanical origin of honey)
Autori
Zdjelarević, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2022
Stranica
25
Mentor
Bilić Rajs, Blanka
Ključne riječi
med ; aminokiseline ; analitičke metode ; botaničko podrijetlo
(honey ; amino acids ; analytical methods ; botanical origin)
Sažetak
Med je prirodni proizvod kojeg proizvode pčele, dobiven iz nektara biljaka ili medne rose. Kemijski sastav meda sastoji se uglavnom od ugljikohidrata, vode, proteina, aminokiselina, organskih kiselina, enzima i vitamina. Aminokiseline i proteini koji se nalaze u medu potječu od biljnog i životinjskog podrijetla. Udio aminokiselina je vrlo mali te iznosi do 0, 3% (w/w). Najzastupljenija aminokiselina u medu je prolin, a mnogi znanstveni radovi su potvrdili njegovu povezanost sa botaničkim podrijetlom meda. Aminokiselinski sastav možemo odrediti s različitim analitičkim metodama kao npr. plinskom kromatografijom (GC), kapilarnom elektroforezom (CE) te visokotlačnom tekućinskom kromatografijom (HPLC).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Blanka Bilić Rajs
(mentor)