Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217577

Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda


Zdjelarević, Ivan
Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1217577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda
(Amino acid composition and botanical origin of honey)

Autori
Zdjelarević, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2022

Stranica
25

Mentor
Bilić Rajs, Blanka

Ključne riječi
med ; aminokiseline ; analitičke metode ; botaničko podrijetlo
(honey ; amino acids ; analytical methods ; botanical origin)

Sažetak
Med je prirodni proizvod kojeg proizvode pčele, dobiven iz nektara biljaka ili medne rose. Kemijski sastav meda sastoji se uglavnom od ugljikohidrata, vode, proteina, aminokiselina, organskih kiselina, enzima i vitamina. Aminokiseline i proteini koji se nalaze u medu potječu od biljnog i životinjskog podrijetla. Udio aminokiselina je vrlo mali te iznosi do 0, 3% (w/w). Najzastupljenija aminokiselina u medu je prolin, a mnogi znanstveni radovi su potvrdili njegovu povezanost sa botaničkim podrijetlom meda. Aminokiselinski sastav možemo odrediti s različitim analitičkim metodama kao npr. plinskom kromatografijom (GC), kapilarnom elektroforezom (CE) te visokotlačnom tekućinskom kromatografijom (HPLC).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Zdjelarević, Ivan
Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zdjelarević, I. (2022) 'Aminokiselinski sastav i botaničko podrijetlo meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zdjelarevi\'{c}, Ivan}, year = {2022}, pages = {25}, keywords = {med, aminokiseline, analiti\v{c}ke metode, botani\v{c}ko podrijetlo}, title = {Aminokiselinski sastav i botani\v{c}ko podrijetlo meda}, keyword = {med, aminokiseline, analiti\v{c}ke metode, botani\v{c}ko podrijetlo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zdjelarevi\'{c}, Ivan}, year = {2022}, pages = {25}, keywords = {honey, amino acids, analytical methods, botanical origin}, title = {Amino acid composition and botanical origin of honey}, keyword = {honey, amino acids, analytical methods, botanical origin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font