Pregled bibliografske jedinice broj: 1217564
INKAPSULACIJA POLIFENOLNOG EKSTRAKTA LISTA LOVORA (Laurus nobilis L.) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM I ELEKTROSTATSKE EKSTRUZIJE
INKAPSULACIJA POLIFENOLNOG EKSTRAKTA LISTA LOVORA (Laurus nobilis L.) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM I ELEKTROSTATSKE EKSTRUZIJE // 19 th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY / Babić, Jurislav ; Lauš, Ivana (ur.).
Osijek : Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 97-97 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1217564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
INKAPSULACIJA POLIFENOLNOG EKSTRAKTA LISTA LOVORA
(Laurus nobilis L.) PRIMJENOM SUŠENJA
RASPRŠIVANJEM I ELEKTROSTATSKE EKSTRUZIJE
(ENCAPSULATION OF LAUREL (Laurus nobilis L.) LEAF
POLYPHENOLS BY SPRAY-DRYING AND ELECTROSTATIC
EXTRUSION)
Autori
Dobroslavić, Erika ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Josipović, Marija Kristina ; Kolanović, David ; Dragović-Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
19 th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY
/ Babić, Jurislav ; Lauš, Ivana - Osijek : Zagreb : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 97-97
Skup
19. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
lovor, polifenoli, inkapsulacija, sušenje raspršivanjem, elektrostatska ekstruzija
(laurel, polyphenols, encapsulation, spray drying, electrostatic extrusion)
Sažetak
Lovor (Laurus nobilis L.) je zimzeleni mediteranski grm čije se lišće stoljećima koristilo u narodnoj medicini zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje koji se uvelike mogu pripisati sadržaju polifenola. Budući da su polifenoli nestabilni i skloni gubljenju svojih aktivnih svojstava tijekom skladištenja, od velike je važnosti poboljšati njihovu stabilnost kako bi bili primjenjivi u industriji. To se može postići različitim metodama inkapsulacije među kojima je najčešće korištena metoda sušenja raspršivanjem (SR) u kojoj se tekući ekstrakt s otopljenim nosačem propušta kroz struju vrućeg zraka prilikom čega dolazi do isparavanja otapala te nastaje prah s bioaktivnim molekulama inkapsuliranim u zaštitni omotač nosača. Elektrostatska ekstruzija (EE) je metoda u kojoj se pomoću elektrostatske sile ekstrakt s otopljenim nosačem propušta kroz mlaznicu te u kontaktu sa želirajućom otopinom nastaju uniformne kuglice gela s inkapsuliranim bioaktivnim spojevima. U ovom istraživanju, 50% etanolni ekstrakt lovorovog lista inkapsuliran je primjenom SR pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima (120°C ; mješavina β- ciklodekstrin:maltodekstrin (1:1) ; omjer uzorak: nosač 1:2), a vodeni ekstrakt je inkapsuliran primjenom EE također pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima (1, 0% otopina alginata u ekstraktu ; 1, 5% CaCl2 uz 0, 5% kitozana kao želirajuća otopina). Dobiveni prah je otopljen u 80% metanolu, a gel-kuglice u 5% otopini natrijeva citrata te su zajedno s inicijalnim ekstraktima analizirani primjenom tekućinske kromatografije ultra-visoke djelotvornosti s masenom spektrometrijom (UPLC/MS-MS). Učinkovitost inkapsulacije ukupnih polifenola kod SR iznosila je 88, 32%, a kod EE 68, 46%. Kod SR najuspješnije inkapsulirana skupina bili su flavan-3-oli (95, 67%), a kod EE flavoni (90, 82%). Najslabije inkapsulirana skupina kod SR bile su fenolne kiseline (76, 10%), a kod EE proantocijanidini (6, 38%). Rezultati su pokazali prednost primjene SR nad EE u cilju postizanja veće učinkovitosti inkapsulacije, a još jedna prednost se nalazi u mogućnosti primjene vodenih otopina etanola za ekstrakciju polifenola čime se kombiniraju maksimalna učinkovitost ekstrakcije i inkapsulacije, dok se EE primjenjuje samo na vodenim ekstraktima. Unatoč tome, obje metode pokazale su relativno visoke postotke inkapsulacije te će budući odabir metode ovisiti prije svega o konačnoj namjeni kapsuliranih sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Zorić
(autor)
Ivona Elez
(autor)
Erika Dobroslavić
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)