Pregled bibliografske jedinice broj: 1217518
Ekstrakcija prirodnih bojila iz biljaka i začina
Ekstrakcija prirodnih bojila iz biljaka i začina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Grafički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1217518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija prirodnih bojila iz biljaka i začina
(Extraction of natural dyes from plants and spices)
Autori
Humski, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Grafički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Vukoje, Marina
Ključne riječi
boje, pigmenti, ekstrakcija, ekstrakt, etanol, ultrazvuk, refleksija
(dyes, pigments, extraction, extract, ethanol, ultrasound, reflection)
Sažetak
Velika potražnja za pigmentima proizlazi iz činjenice da se oni koriste u jako velikoj količini, kao aditivi ili dodaci u različitim granama industrije (prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj, grafičkoj, itd.). Međutim, zbog problema sintetskih pigmenata koji uzrokuju toksičnost i karcinogenost u ljudskom tijelu, njihova se upotreba postupno smanjuje. Stoga je sve veći interes za prirodnim pigmentima, koji mogu zamijeniti sintetičke. Prirodni pigmenti mogu se dobiti iz gotovo svega - biljaka, minerala, pa čak i nekih insekata. Prednost prirodnih pigmenata je ekološki prihvatljivost, odnosno ne stvaraju nikakve ekološke probleme u fazi proizvodnje ili uporabe te održavaju ekološku ravnotežu. Cilj ovog rada je ekstrakcija prirodnih pigmenata iz biljaka i začina različitim metodama kao što su ultrazvučna ekstrakcija i ekstrakcija vrućom vodom. Odrediti će se njihova kolorimetrijska svojstva i ustanoviti može li se pigment tehnikom direktnog namakanja vezati za najobičniji celulozni papirić te zadržati nakon ispiranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija