Pregled bibliografske jedinice broj: 1217515
Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa
Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1217515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola
voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih
probavnih procesa
(β-glucan Influence on the Fruit Polyphenol
Bioaccessibility by Studying Kinetic Models of
Simulated Digestive Processes)
Autori
Ištuk, Jozo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.09
Godina
2022
Stranica
123
Mentor
Jakobek Barron, Lidija
Ključne riječi
polifenoli ; bioraspoloživost ; β-glukan ; simulacije probave ; kinetika ;
(polyphenols ; bioaccessibility ; β-glucan ; simulation of digestion ; kinetics ;)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati bioraspoloživost polifenola voća i utjecaj β-glukana na bioraspoloživost. Provedena je in vitro simulacija probave kožice i mesa plodova tradicionalnih i komercijalnog kultivara jabuka (Malus domestica Borkh.) i bobica crne bazge (Sambucus Nigra L.), bez i uz dodatak β-glukana. Eksperimentalni podatci (količina polifenola otpuštenih tijekom probave (ct) u ovisnosti o vremenu (t)) analizirani su kinetičkim jednadžbama. Ispitan je i utjecaj polifenola na aktivnost α-amilaze i α- glukozidaze. Polifenolne skupine kožice i mesa plodova jabuka te bobica crne bazge su potencijalni inhibitori α-amilaze i α-glukozidaze. Polifenoli postaju raspoloživi za apsorpciju u probavnom sustavu u količinama koje su značajno manje od onih prisutnih u voću prije probave. Nakon probave u ustima, količina otpuštenih ukupnih polifenola u želudcu pokazuje značajan porast te se značajno smanjuje nakon probave u tankom crijevu. Polifenolne skupine su pokazale različita ponašanja tijekom simulirane probave. Nakon faze u ustima, količina svih polifenolnih skupina pokazala je značajan porast nakon probave u želudcu, dok su nakon probave u tankom crijevu antocijanini i flavan-3-oli potpuno nestali ili pokazali značajno smanjenje, fenolne kiseline i dihidrokalkoni pokazali značajno smanjenje, a količina flavonola bila je slična. β-glukan je smanjio količinu otpuštenih polifenola što je nekim slučajevima bilo statistički značajno. Jednadžbe prvog i drugog reda su modificirane i prilagođene za karakteristično otpuštanje i razgradnju polifenola tijekom simulirane probave. Nelinearna regresija podataka ct u ovisnosti o t modificiranom jednadžbom prvog reda pokazala je manju standardnu grešku u usporedbi s drugim ili nultim redom. Simulirana probava polifenolnih skupina u želudcu i tankom crijevu slijedi kinetiku prvog reda s vremenom polureakcije unutar 10 minuta procesa. β-glukan ima potencijalno važnu ulogu u bioraspoloživosti polifenola i količini koja dospijeva do donjih dijelova probavnog sustava što je važno za različite pozitivne bioaktivnosti polifenola. Modificirane jednadžbe reda reakcije upotrijebljene prvi puta u ovom radu mogu se primjenjivati u daljnjim istraživanjima bioraspoloživosti polifenola
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek