Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217515

Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa


Ištuk, Jozo
Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1217515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa
(β-glucan Influence on the Fruit Polyphenol Bioaccessibility by Studying Kinetic Models of Simulated Digestive Processes)

Autori
Ištuk, Jozo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.09

Godina
2022

Stranica
123

Mentor
Jakobek Barron, Lidija

Ključne riječi
polifenoli ; bioraspoloživost ; β-glukan ; simulacije probave ; kinetika ;
(polyphenols ; bioaccessibility ; β-glucan ; simulation of digestion ; kinetics ;)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati bioraspoloživost polifenola voća i utjecaj β-glukana na bioraspoloživost. Provedena je in vitro simulacija probave kožice i mesa plodova tradicionalnih i komercijalnog kultivara jabuka (Malus domestica Borkh.) i bobica crne bazge (Sambucus Nigra L.), bez i uz dodatak β-glukana. Eksperimentalni podatci (količina polifenola otpuštenih tijekom probave (ct) u ovisnosti o vremenu (t)) analizirani su kinetičkim jednadžbama. Ispitan je i utjecaj polifenola na aktivnost α-amilaze i α- glukozidaze. Polifenolne skupine kožice i mesa plodova jabuka te bobica crne bazge su potencijalni inhibitori α-amilaze i α-glukozidaze. Polifenoli postaju raspoloživi za apsorpciju u probavnom sustavu u količinama koje su značajno manje od onih prisutnih u voću prije probave. Nakon probave u ustima, količina otpuštenih ukupnih polifenola u želudcu pokazuje značajan porast te se značajno smanjuje nakon probave u tankom crijevu. Polifenolne skupine su pokazale različita ponašanja tijekom simulirane probave. Nakon faze u ustima, količina svih polifenolnih skupina pokazala je značajan porast nakon probave u želudcu, dok su nakon probave u tankom crijevu antocijanini i flavan-3-oli potpuno nestali ili pokazali značajno smanjenje, fenolne kiseline i dihidrokalkoni pokazali značajno smanjenje, a količina flavonola bila je slična. β-glukan je smanjio količinu otpuštenih polifenola što je nekim slučajevima bilo statistički značajno. Jednadžbe prvog i drugog reda su modificirane i prilagođene za karakteristično otpuštanje i razgradnju polifenola tijekom simulirane probave. Nelinearna regresija podataka ct u ovisnosti o t modificiranom jednadžbom prvog reda pokazala je manju standardnu grešku u usporedbi s drugim ili nultim redom. Simulirana probava polifenolnih skupina u želudcu i tankom crijevu slijedi kinetiku prvog reda s vremenom polureakcije unutar 10 minuta procesa. β-glukan ima potencijalno važnu ulogu u bioraspoloživosti polifenola i količini koja dospijeva do donjih dijelova probavnog sustava što je važno za različite pozitivne bioaktivnosti polifenola. Modificirane jednadžbe reda reakcije upotrijebljene prvi puta u ovom radu mogu se primjenjivati u daljnjim istraživanjima bioraspoloživosti polifenola

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jozo Ištuk (autor)

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ištuk, Jozo
Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ištuk, J. (2022) 'Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tuk, Jozo}, year = {2022}, pages = {123}, keywords = {polifenoli, bioraspolo\v{z}ivost, β-glukan, simulacije probave, kinetika, }, title = {Utjecaj β-glukana na bioraspolo\v{z}ivost polifenola vo\'{c}a ispitivanjem kineti\v{c}kih modela simuliranih probavnih procesa}, keyword = {polifenoli, bioraspolo\v{z}ivost, β-glukan, simulacije probave, kinetika, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tuk, Jozo}, year = {2022}, pages = {123}, keywords = {polyphenols, bioaccessibility, β-glucan, simulation of digestion, kinetics, }, title = {β-glucan Influence on the Fruit Polyphenol Bioaccessibility by Studying Kinetic Models of Simulated Digestive Processes}, keyword = {polyphenols, bioaccessibility, β-glucan, simulation of digestion, kinetics, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font