Pregled bibliografske jedinice broj: 1217499
Karakteristike proizvodnje vina u ludbreškom vinogorju
Karakteristike proizvodnje vina u ludbreškom vinogorju, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1217499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike proizvodnje vina u ludbreškom
vinogorju
(Characteristics of wine production in the Ludbreg
vineyard)
Autori
Vrban, Marinela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
27.09
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
Ludbreško vinogorje ; suvremeno vinarstvo ; tehnologija proizvodnje bijelih i crnih vina ; turističke manifestacije
(Ludbreg wine region ; modern winemaking ; production technology of white and red wines ; tourist events)
Sažetak
Ludbreško vinogorje pripada vinogradarskoj podregiji Varaždin-Međimurje, regiji Središnja bregovita Hrvatska. Cilj rada je prikazati karakteristike ludbreškog vinogorja i način proizvodnje vina u ludbreškom kraju. U radu se daje i prikaz suvremenog stanje vinogradarstva i vinarstva u Republici Hrvatskoj, kao i povijest vinarstva i vinogradarstva. Na primjeru proizvodnje u obitelji Vrban prikazana je tehnologija proizvodnje bijelih i crnih vina koja je najčešće zastupljena u ovom području. Također, dati je i prikaz sorata te najznačajnijih udruga i vinogradara te turističke manifestacije povezane uz vino. U praktičnom dijelu je anketirano 35 osoba koji imaju vinograde u ludbreškom vinogorju kako bi se dobio uvid u karakteristike proizvodnje vina u tom kraju. Prema dobivenim podacima, iako većina ispitanika proizvodi vino za vlastite potrebe sve se više teže proizvodnji što kvalitetnijih vina poštujući sve zakonske regulative i upotrebljavajući suvremene tehnike proizvodnje vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Dunja Šamec
(mentor)