Pregled bibliografske jedinice broj: 1217469
Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba
Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1217469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu
grada Zagreba
(Iron and calcium status in mandarin on the market
in
the city of Zagreb)
Autori
Stanišak, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
agrumi, hraniva, makroelementi, mikroelementi, minerali
(citrus fruits, nutrients, macroelements, microelements, minerals)
Sažetak
Mandarina je biljna vrsta koja pripada skupini zimskog sezonskog voća. Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina C vrlo je cijenjena i tražena voćna vrsta među kupcima. Međutim, potrošači prilikom kupnje nemaju informaciju o točnom mineralnom sastavu mandarine što bi im omogućilo jasniji uvid u samu kvalitetu proizvoda. Na tržištu grada Zagreba provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja količine željeza i kalcija u mandarini te usporedbe dobivenih rezultata s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mandarine provedeno je na 9 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 3 tržnice, 3 trgovačka lanca i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Mokrim spaljivanja s HNO3 i HClO4 dobiven je razgrađeni uzorak iz kojeg su kalcij i željezo određeni atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina suhe tvari u uzorcima mandarine kretala se u rasponu od 7, 4 do 9, 33 %. Količina željeza u suhoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 15, 8 do 29, 3 mg Fe/kg, a količina kalcija od 0, 20 do 0, 31 % Ca. U svježoj se tvari količina željeza kretala u rasponu od 0, 21 do 0, 40 mg Fe/100 g, a kalcija od 21 do 42 mg Ca/100 g. Općenito je najveći postotak suhe tvari utvrđen u plodovima mandarina s tržnice (8, 7 %), najveća količina željeza u suhoj tvari mandarina iz trgovačkih lanaca (25, 6 mg Fe/kg) i najveći postotak kalcija u suhoj tvari također u mandarinama iz trgovačkih lanaca (0, 27 %). Konzumacijom 100 g mandarina iz trgovačkih lanaca može se podmiriti 4, 29 % dnevnih potreba za kalcijem i 2, 36 % za željezom, s tržnica 3, 38 % za kalcijem i 1, 57 % za željezom, a konzumacijom 100 g mandarina iz trgovina ekološkim proizvodima može se podmiriti 3, 34 % dnevnih potreba za kalcijem i 1, 86 % za željezom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)