Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217469

Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba


Stanišak, Tea
Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1217469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba
(Iron and calcium status in mandarin on the market in the city of Zagreb)

Autori
Stanišak, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2022

Stranica
33

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
agrumi, hraniva, makroelementi, mikroelementi, minerali
(citrus fruits, nutrients, macroelements, microelements, minerals)

Sažetak
Mandarina je biljna vrsta koja pripada skupini zimskog sezonskog voća. Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina C vrlo je cijenjena i tražena voćna vrsta među kupcima. Međutim, potrošači prilikom kupnje nemaju informaciju o točnom mineralnom sastavu mandarine što bi im omogućilo jasniji uvid u samu kvalitetu proizvoda. Na tržištu grada Zagreba provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja količine željeza i kalcija u mandarini te usporedbe dobivenih rezultata s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mandarine provedeno je na 9 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 3 tržnice, 3 trgovačka lanca i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Mokrim spaljivanja s HNO3 i HClO4 dobiven je razgrađeni uzorak iz kojeg su kalcij i željezo određeni atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina suhe tvari u uzorcima mandarine kretala se u rasponu od 7, 4 do 9, 33 %. Količina željeza u suhoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 15, 8 do 29, 3 mg Fe/kg, a količina kalcija od 0, 20 do 0, 31 % Ca. U svježoj se tvari količina željeza kretala u rasponu od 0, 21 do 0, 40 mg Fe/100 g, a kalcija od 21 do 42 mg Ca/100 g. Općenito je najveći postotak suhe tvari utvrđen u plodovima mandarina s tržnice (8, 7 %), najveća količina željeza u suhoj tvari mandarina iz trgovačkih lanaca (25, 6 mg Fe/kg) i najveći postotak kalcija u suhoj tvari također u mandarinama iz trgovačkih lanaca (0, 27 %). Konzumacijom 100 g mandarina iz trgovačkih lanaca može se podmiriti 4, 29 % dnevnih potreba za kalcijem i 2, 36 % za željezom, s tržnica 3, 38 % za kalcijem i 1, 57 % za željezom, a konzumacijom 100 g mandarina iz trgovina ekološkim proizvodima može se podmiriti 3, 34 % dnevnih potreba za kalcijem i 1, 86 % za željezom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanišak, Tea
Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stanišak, T. (2022) 'Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\v{s}ak, Tea}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {agrumi, hraniva, makroelementi, mikroelementi, minerali}, title = {Koli\v{c}ina \v{z}eljeza i kalcija u mandarini na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {agrumi, hraniva, makroelementi, mikroelementi, minerali}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\v{s}ak, Tea}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {citrus fruits, nutrients, macroelements, microelements, minerals}, title = {Iron and calcium status in mandarin on the market in the city of Zagreb}, keyword = {citrus fruits, nutrients, macroelements, microelements, minerals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font