Pregled bibliografske jedinice broj: 1217415
Dizajniranje i usporedba jelovnika ketogene prehrane, intermitentnog posta i kalorijske restrikcije za polaznike teretane u svrhu redukcije masnog tkiva
Dizajniranje i usporedba jelovnika ketogene prehrane, intermitentnog posta i kalorijske restrikcije za polaznike teretane u svrhu redukcije masnog tkiva, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1217415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dizajniranje i usporedba jelovnika ketogene
prehrane, intermitentnog posta i kalorijske
restrikcije za polaznike teretane u svrhu
redukcije masnog tkiva
(Designing and Comparing Menus of a Ketogenic Diet,
Intermittent Fasting and Calorie Restriction for
the Purpose of Fat Reduction among Gym
Participants)
Autori
Milos, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.05
Godina
2022
Stranica
55
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
ketogena prehrana ; intermitentni post ; kalorijska restrikcija ; trening otpora ; masno tkivo
(ketogenic diet ; intermittent fasting ; calory restriction ; resistance training ; fatty tissue)
Sažetak
Trening otpora oduvijek se smatra najboljim načinom izgradnje tijela i poboljšanja fizičkog izgleda. Poboljšanje fizičkog izgleda često je primarni cilj odlaska u teretanu kod brojnih polaznika. Za postizanje željenih rezultata ključna su dva aspekta: redukcija masnog tkiva i porast mišićne mase. Osim organiziranog treninga, vrlo važnu ulogu u tom procesu ima prehrana. S porastom popularnosti ketogene prehrane i intermitentnog posta na društvenim mrežama, sve je češća njihova primjena među polaznicima teretane. Cilj ovog rada je bio sastaviti tri tjedna jelovnika pomoću računalnog programa „OPPR_Jelovnik.xlsm”, slijedeći principe ketogene prehrane, intermitentnog posta i kalorijske restrikcije uzimajući u obzir prehrambene i životne navike klijenta. Zadatak je bio usporediti i objasniti nutritivne prednosti i nedostatke pojedinog plana prehrane i predloženih optimiranih jelovnika te preporučiti za klijenta najprihvatljiviji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam