Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1217406

Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa


Šimošić, Ema
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1217406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa
(Application of Regression and Chemometric Methods in Modelling the Properties of Industrial Biscuits)

Autori
Šimošić, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.07

Godina
2021

Stranica
37

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
keks ; industrijska proizvodnja ; polinomni model ; PCA
(biscuit ; industrial production ; polynomial model ; PCA)

Sažetak
U radu je primijenjena metoda polinomne regresije i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su ulazne veličine prihvatnoga koša i procesa pečenja kako bi se utvrdile zavisnosti mjerenih izlaznih veličina o ulaznim veličinama. Nakon prikupljenih podataka u industrijskim uvjetima provedena je metoda polinomne regresije te analiza glavnih komponenti. Primjenom polinomne regresije izrađen je matematički model ovisnosti mase oblikovanoga tijesta o brzini rotacije valjka ulagača koji je gotovo 100% točan. Obzirom da je u procesu pečenja prisutno mnogo ulaznih veličina, primijenjena je PCA metoda i obrada podataka u programu „Statistica“ te je smanjen broj varijabli, a one su potom grupirane u klastere. Utvrđeno je da svega par ulaznih veličina imaju značajan utjecaj na izlazne veličine i da bi se njihovim reguliranjem mogla kontrolirati proizvodnja keksa uz zadovoljavanje zahtjeva proizvođača. Izvedeni su zaključci o izrađenom modelu i utjecaju ulaznih veličina na varijabilnost gotovog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Magdić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šimošić, Ema
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šimošić, E. (2021) 'Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imo\v{s}i\'{c}, Ema}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {keks, industrijska proizvodnja, polinomni model, PCA}, title = {Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa}, keyword = {keks, industrijska proizvodnja, polinomni model, PCA}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imo\v{s}i\'{c}, Ema}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {biscuit, industrial production, polynomial model, PCA}, title = {Application of Regression and Chemometric Methods in Modelling the Properties of Industrial Biscuits}, keyword = {biscuit, industrial production, polynomial model, PCA}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font