Pregled bibliografske jedinice broj: 1217406
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1217406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u
modeliranju svojstava industrijski proizvedenih
keksa
(Application of Regression and Chemometric Methods in
Modelling the Properties of Industrial Biscuits)
Autori
Šimošić, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2021
Stranica
37
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
keks ; industrijska proizvodnja ; polinomni model ; PCA
(biscuit ; industrial production ; polynomial model ; PCA)
Sažetak
U radu je primijenjena metoda polinomne regresije i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su ulazne veličine prihvatnoga koša i procesa pečenja kako bi se utvrdile zavisnosti mjerenih izlaznih veličina o ulaznim veličinama. Nakon prikupljenih podataka u industrijskim uvjetima provedena je metoda polinomne regresije te analiza glavnih komponenti. Primjenom polinomne regresije izrađen je matematički model ovisnosti mase oblikovanoga tijesta o brzini rotacije valjka ulagača koji je gotovo 100% točan. Obzirom da je u procesu pečenja prisutno mnogo ulaznih veličina, primijenjena je PCA metoda i obrada podataka u programu „Statistica“ te je smanjen broj varijabli, a one su potom grupirane u klastere. Utvrđeno je da svega par ulaznih veličina imaju značajan utjecaj na izlazne veličine i da bi se njihovim reguliranjem mogla kontrolirati proizvodnja keksa uz zadovoljavanje zahtjeva proizvođača. Izvedeni su zaključci o izrađenom modelu i utjecaju ulaznih veličina na varijabilnost gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Matematika, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti