Pregled bibliografske jedinice broj: 1217241
Utjecaji glutena na zdravlje čovjeka
Utjecaji glutena na zdravlje čovjeka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet / Odjel za biologiju, Split
CROSBI ID: 1217241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaji glutena na zdravlje čovjeka
(The effects of gluten on the human health)
Autori
Jadrijević-Mladar, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet / Odjel za biologiju
Mjesto
Split
Datum
15.07
Godina
2022
Stranica
24
Mentor
Kević, Nives
Ključne riječi
gluten ; pšenica ; tkivna transglutaminaza ; bolesti ; dijagnostika
(gluten ; wheat ; tissue transglutaminase ; diseases ; diagnosis)
Sažetak
Tanko crijevo, kao jedan od najosjetljivijih organa u našem tijelu, predstavlja prvu crtu obrane unutar našeg organizma. S obzirom da je u izravnom kontaktu s različitim sastojcima koje unosimo u naš organizam, može burno reagirati, to jest aktivirati imunološki odgovor na pojedine komponente hrane. Jedna od takvih komponenata je gluten, koji u velikom broju slučajeva oštećuje sluznicu tankoga crijeva, inhibirajući enzim tkivnu transglutaminazu. Neka od stanja koja se mogu javiti kao reakcija na gluten su: malapsorpcijski sindrom, netolerancija na gluten ili alergija, necelijakična osljetljivost na gluten, celijakija ili glutenska enteropatija, glutenska ataksija i herpetiformni dermatitis.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija