Pregled bibliografske jedinice broj: 1216854
Izolacija i identifikacija mikroorganizama prisutnih u sredstvu za odstranjivanje masnoća
Izolacija i identifikacija mikroorganizama prisutnih u sredstvu za odstranjivanje masnoća, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1216854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i identifikacija mikroorganizama prisutnih
u sredstvu za odstranjivanje masnoća
(Isolation and identification of microorganisms
present in the degreasing agent)
Autori
Klemar, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
47
Mentor
Kučić Grgić, Dajana
Neposredni voditelj
Miloloža, Martina
Ključne riječi
Masnoća ; Sredstvo za odmašćivanje ; Bakterije ; Kvasci ; Plijesni
(Oil ; Degreasing agent ; Bacteria ; Yeasts ; Molds)
Sažetak
Uklanjanje masnoća u svakodnevnom životu stvara problem i konstantno se pokušavaju pronaći novi, lakši načini, za uklanjanje otpadnih masti te se poseže za različitim sredstvima koja najčešće nisu učinkovita ili, u velikoj mjeri, onečišćuju okoliš kada se puste u odvod, pogotovo ako se ne ispuštaju u sustav javne odvodnje nego idu direktno u okoliš. Problemi koji nastaju zbrinjavanjem otpadnih masnoća u kućanstvu polako se rješavaju edukacijom stanovništva o ekološki prihvatljivim sredstvima, a velike tvrtke, industrije i uslužne djelatnosti ulažu dodatna sredstva za zbrinjavanje masnoća prema propisima i zakonskim regulativama. Zahvaljujući istraživanjima i testiranjima kemičara i biologa, počela su se primjenjivati otapala masnoća koja u sebi sadrže mikroorganizme ; bakterije i gljive koje ne samo da pospješuju uklanjanje masnoća nego se njome hrane i potom razgrađuju na jednostavnije spojeve koje ne onečišćuju okoliš. U ovom radu ispitivala se prisutnost mikroorganizama u sredstvu za odmašćivanje masti uz prisutnost palmonog ulja. U tu svrhu provela se izolacija i identifikacija mikroorganizama te je ustanovljena prisutnost bakterija Staphylococci sp., Pseudomonas sp. i Bacillus cereus, kvasca Candida sp. i plijesni Penicillium sp.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb