Pregled bibliografske jedinice broj: 1216702
Usporedba metoda za mjerenje koncentracije proteina u realnim uzorcima
Usporedba metoda za mjerenje koncentracije proteina u realnim uzorcima, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1216702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba metoda za mjerenje koncentracije proteina
u realnim uzorcima
(Comparison of methods for measurement of protein
concentration in real samples)
Autori
Berečić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
44
Mentor
Šalić, Anita ; Findrik Blažević, Zvjezdana
Ključne riječi
protein, određivanje koncentracije, Biuret metoda, Lorwryeva metoda, Bradfordova metoda
(protein, determination of concentration, Biuret assay, Lowry assay, Bradford assay)
Sažetak
Proteini su biološke makromolekule koje su izgrađene od aminokiselina povezanih peptidnim vezama. Osim što su ključne komponente metabolizma živih organizama, mnogi se proteini mogu koristiti u terapeutske ili dijagnostičke svrhe, ali i u mnogim drugim područjima kao što su kozmetička i prehrambena industrija. Kako bi njihova upotreba bila sigurna, bitno je točno odrediti njihove koncentracije. Danas se u praksi koriste različite metode određivanja koncentracije proteina, međutim, najčešće korištene su Biuret metoda, Lorwryeva metoda i Bradfordova metoda jer su brze, jednostavne i jeftine. Glavni nedostatak spomenutih metoda je to što na točnost mjerenja mogu utjecati druge molekule koje su prisutne u otopini proteina. Cilj ovoga rada je ispitati i usporediti osjetljivost Biuret metode, Lorwryeve metode i Bradfordove metode za određivanje niskih koncentracija proteina te osjetljivost pojedine metode na prisutnost različitih molekula u otopini proteina. U ovom radu istražen je utjecaj soli, metala, šećera, deterdženata, otapala, kiselina i baza te drugih tvari (DMSO, EDTA) na točnost mjerenja Biuret metode, Lowryjeve metode i Bradfordove metode. Pripremljene su dvije različite koncentracije modelne otopine goveđeg serumskog albumina (BSA) (γBSA = 5 i 50 mg/L), na kojima su provedena sva ispitivanja. Dobiveni rezultati pokazali su kako velik broj istraženih komponenti smanjuje točnost odabranih metoda. Na samom je kraju određena koncentracija proteina u sirovom ekstraktu enzima lipaze i ksilanaze (bez dodatnih stupnjeva pročišćavanja) proizvedenih fermentacijom Thermomyces lanuginosus na pogači buče.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb