Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216619

Utjecaj inhibitora na aktivnost salivarne amilaze


Floreani, Helena; Muharemi, Teuta; Hunjadi, Lucija; Janković, Ivor; Krnić, Silvija; Filipović, Nikolina
Utjecaj inhibitora na aktivnost salivarne amilaze // 19. Ružička days - today science - tomorrow industry
Vukovar, Hrvatska, 2022. str. 159-159 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1216619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj inhibitora na aktivnost salivarne amilaze
(Influence of inhibitors on salivary amylase activity)

Autori
Floreani, Helena ; Muharemi, Teuta ; Hunjadi, Lucija ; Janković, Ivor ; Krnić, Silvija ; Filipović, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
19. Ružička days - today science - tomorrow industry / - , 2022, 159-159

Skup
19. Ružička days - today science - tomorrow industry

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
salivarna amilaza, inhibitori, pH
(salivary amylase, inhibitors, pH)

Sažetak
Cilj ovog učeničkog istraživačkog rada je poticanje znatiželje za otkrivanjem svijeta oko sebe te osposobljavanje za samostalne aktivnosti učenja i istraživanja. Tijekom izrade ovog istraživanja, učenici su primijenili usvojena znanja naučena u predmetu Kemija, a koja se tiču građe enzima, povezanosti građe sa svojstvima enzima kao i načinima njihove denaturacije. Učenici su se upoznali sa α-amilazom (salivarna amilaza) kao najvažnijim probavnim enzimom sline koji započinje razgradnju ugljikohidrata u usnoj šupljini i želudcu. Provedeni su pokusi prilikom kojih su ispitani čimbenici poput promjene pH i temperature te njihov utjecaj na aktivnost amilaze iz sline. Rezultati su dokazali da enzimi imaju optimalnu temperaturu i pH koji im omogućavaju normalno funkcioniranje te da će ih uvjeti drugačiji od optimalnih u potpunosti inaktivirati.. Svrha je kroz jednostavan pokus povezati postojeća znanja iz područja kemije i biologije. Dobivene rezultate učenici su analizirali te prikazali i predstavili kao rezultate istraživanja drugim učenicima. Učenici su na konkretnom primjeru upoznali znanstvenu metodologiju i organizaciju istraživanja te svladali pojedine tehnike i metode istraživanja. Ovaj rad primjer je dobre prakse kako učenici uče postavljati istraživačka pitanja, predviđati ili postavljati hipoteze, samostalno opažati, razvrstavati, uspoređivati, statistički obrađivati i vrednovati podatke te zaključivati. U ovom istraživačkom radu sudjelovalo je 4 učenika različite dobne starosti. Svaki je učenik imao svoj zadatak za dodatno istraživanje koje su tada zajedno objedinili u cjelovit rad i izložili ostalim učenicima u svojim razredima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Nikolina Filipovic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Floreani, Helena; Muharemi, Teuta; Hunjadi, Lucija; Janković, Ivor; Krnić, Silvija; Filipović, Nikolina
Utjecaj inhibitora na aktivnost salivarne amilaze // 19. Ružička days - today science - tomorrow industry
Vukovar, Hrvatska, 2022. str. 159-159 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Floreani, H., Muharemi, T., Hunjadi, L., Janković, I., Krnić, S. & Filipović, N. (2022) Utjecaj inhibitora na aktivnost salivarne amilaze. U: 19. Ružička days - today science - tomorrow industry.
@article{article, author = {Floreani, Helena and Muharemi, Teuta and Hunjadi, Lucija and Jankovi\'{c}, Ivor and Krni\'{c}, Silvija and Filipovi\'{c}, Nikolina}, year = {2022}, pages = {159-159}, keywords = {salivarna amilaza, inhibitori, pH}, title = {Utjecaj inhibitora na aktivnost salivarne amilaze}, keyword = {salivarna amilaza, inhibitori, pH}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Floreani, Helena and Muharemi, Teuta and Hunjadi, Lucija and Jankovi\'{c}, Ivor and Krni\'{c}, Silvija and Filipovi\'{c}, Nikolina}, year = {2022}, pages = {159-159}, keywords = {salivary amylase, inhibitors, pH}, title = {Influence of inhibitors on salivary amylase activity}, keyword = {salivary amylase, inhibitors, pH}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font