Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216527

Kakvoća isastav vina "Graševina" proizvedenog bez sumporovog dioksida (SO2)


Maslić, Anja
Kakvoća isastav vina "Graševina" proizvedenog bez sumporovog dioksida (SO2), 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1216527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća isastav vina "Graševina" proizvedenog bez sumporovog dioksida (SO2)
(Quality and composition of Graševina wine produced without sulfur dioxide (SO2))

Autori
Maslić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
28

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
Graševina, SO2, oksidacija, glutation, inaktivni kvasci
(Graševina, SO2, oxidation, glutathione, inactive yeasts)

Sažetak
Graševina je internacionalna sorta vinove loze čije podrijetlo još nije sa sigurnošću utvrđeno, a pretpostavlja se kako potječe iz Francuske odakle je prenesena u ostatak Europe. Grožđe sorte ´Graševina´ može, ukoliko se uzgaja u odgovarajućim uvjetima, može dati vina vrhunske kakvoće. Međutim, kao i svim bijelim vinima, potrebna joj je zaštita od oksidacije i promjene boje za što se najčešće upotrebljava sumporov dioksid (SO2). SO2 je najčešće korišteno sredstvo za očuvanje vina jer posjeduje antioksidativna, antimikrobiološka i koagulacijska svojstva. Njegova upotreba gotovo je nezamjenjiva iako kod manje skupine osjetljivih ljudi izaziva alergijske reakcije. Stoga, potrošači sve češće posežu za vinima proizvedenim s manje SO2 ili alternativnim sredstvima koja sprječavaju oksidaciju i promjenu boje, kao što je na primjer glutation. U ovom radu uspoređivana je kakvoća i sastav vina ´Graševina´, sa i bez SO2. Oba vina prošla su fizikalno – kemijsku analizu te senzorno ocjenjivanje od strane šest certificiranih ocjenjivača. Provedene analize nisu rezultirale značajnim razlikama u sastavu vina, a senzorno je bolje ocijenjeno vino proizvedeno sa SO2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maslić, Anja
Kakvoća isastav vina "Graševina" proizvedenog bez sumporovog dioksida (SO2), 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maslić, A. (2022) 'Kakvoća isastav vina "Graševina" proizvedenog bez sumporovog dioksida (SO2)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Masli\'{c}, Anja}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {Gra\v{s}evina, SO2, oksidacija, glutation, inaktivni kvasci}, title = {Kakvo\'{c}a isastav vina "Gra\v{s}evina" proizvedenog bez sumporovog dioksida (SO2)}, keyword = {Gra\v{s}evina, SO2, oksidacija, glutation, inaktivni kvasci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Masli\'{c}, Anja}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {Gra\v{s}evina, SO2, oxidation, glutathione, inactive yeasts}, title = {Quality and composition of Gra\v{s}evina wine produced without sulfur dioxide (SO2)}, keyword = {Gra\v{s}evina, SO2, oxidation, glutathione, inactive yeasts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font