Pregled bibliografske jedinice broj: 1216517
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u toploj vodi
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode usitnjene hrastovine na njenu topivost u toploj vodi, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, zagreb
CROSBI ID: 1216517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sušenja i inicijalnog sadržaja vode
usitnjene hrastovine na njenu topivost u toploj vodi
(Influence of Drying and Initial Moisture Content of
Milled Oak Wood on its Solubility in Hot Water)
Autori
Pervan, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
37
Mentor
Doc. dr. sc. Miljenko Klarić
Ključne riječi
hrastovina, topivost u toploj vodi, hidrotermička obrada drva
(oak wood, solubility in hot water, hydrothermal processing of wood)
Sažetak
Hrastovina je tehnički najvrjednija vrsta drva u Republici Hrvatskoj. Uz osnovne gradbene komponente matrice drva (lignin, celulozu i hemicelulozu) u drvu se nalaze i razne ekstraktivne tvari. Ekstraktivne tvari se tako nazivaju jer se mogu iz drva ekstrahirati vodom ili drugim otapalima. Ekstraktivne tvari utječu na kvalitetu provedbe hidrotermičkih postupaka. Utječu na brzinu sušenja i konačnu boju drva nakon sušenja. Utječu na parenje drva te kemijske reakcije kod parenja drva. Stoga je od iznimne važnost da se istraži koliko će se ekstraktiva dobiti tijekom ekstrakcije toplom vodom sukladno proceduri opisanoj u standardu ASTM D1110-21, a ovisno o početnom sadržaju vode uzorka usitnjene i cjelovite hrastovine. Rezultati navedenih istraživanja mogu pridonijeti optimizaciji hidrotermičkih procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Drvna tehnologija