Pregled bibliografske jedinice broj: 1216032
Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon
Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Osijek
CROSBI ID: 1216032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih omotača na učinkovitost
enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz
ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon
(Influence of Different Coatings on the
Encapsulation Efficiency of Total Phenolic
Compounds from Cabernet Sauvignon Grape Pomace
Extract)
Autori
Jurić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Osijek
Datum
13.06
Godina
2022
Stranica
44
Mentor
Bucić-Kojić Ana
Neposredni voditelj
Bucic-Kojic
Ključne riječi
trop grožđa, fenolni spojevi, ekstrakcija, učinkovitost enkapsulacije, ionsko geliranje
(grape pomace, phenolic compounds, extraction, encapsulation efficiency, ionic gelation)
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj otapala (voda i 50%-tna vodena otopina etanola) te omjer kruto-tekuće (0, 025-1, 667 g/mL) na prinos ukupnih fenolnih spojeva, ukupnih flavonoida, ukupnih proantocijanidina i pojedinačnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon. Najbolji prinos većine ispitivanih spojeva ostvaren je u etanolnim ekstraktima pri omjeru kruto-tekuće 0, 025 g/mL. Nadalje, ispitana je učinkovitost enkapsulacije ovisno o primjeni različitih omotača (natrij alginat, kitozan, arabic guma, maltodekstrin). Enkapsulacija je provedena ionskim geliranjem na uređaju za enkapsulaciju Buchi, B-390. Učinkovitost enkapsulacije izračunata je na osnovi masenog udjela enkapsuliranih i slobodnih ukupnih fenolnih spojeva. Učinkovitost enkapsulacije bila je veća od 50% za sve primijenjene omotače, ali najveća učinkovitost (75, 47 %) ostvarena je u slučaju korištenja 0, 5%-tnog kitozana u kalcijevom kloridu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)