Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1216032

Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon


Jurić, Tanja
Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Osijek


CROSBI ID: 1216032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon
(Influence of Different Coatings on the Encapsulation Efficiency of Total Phenolic Compounds from Cabernet Sauvignon Grape Pomace Extract)

Autori
Jurić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Osijek

Datum
13.06

Godina
2022

Stranica
44

Mentor
Bucić-Kojić Ana

Neposredni voditelj
Bucic-Kojic

Ključne riječi
trop grožđa, fenolni spojevi, ekstrakcija, učinkovitost enkapsulacije, ionsko geliranje
(grape pomace, phenolic compounds, extraction, encapsulation efficiency, ionic gelation)

Sažetak
U radu je ispitan utjecaj otapala (voda i 50%-tna vodena otopina etanola) te omjer kruto-tekuće (0, 025-1, 667 g/mL) na prinos ukupnih fenolnih spojeva, ukupnih flavonoida, ukupnih proantocijanidina i pojedinačnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon. Najbolji prinos većine ispitivanih spojeva ostvaren je u etanolnim ekstraktima pri omjeru kruto-tekuće 0, 025 g/mL. Nadalje, ispitana je učinkovitost enkapsulacije ovisno o primjeni različitih omotača (natrij alginat, kitozan, arabic guma, maltodekstrin). Enkapsulacija je provedena ionskim geliranjem na uređaju za enkapsulaciju Buchi, B-390. Učinkovitost enkapsulacije izračunata je na osnovi masenog udjela enkapsuliranih i slobodnih ukupnih fenolnih spojeva. Učinkovitost enkapsulacije bila je veća od 50% za sve primijenjene omotače, ali najveća učinkovitost (75, 47 %) ostvarena je u slučaju korištenja 0, 5%-tnog kitozana u kalcijevom kloridu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Tanja
Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Osijek
Jurić, T. (2022) 'Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon', diplomski rad, diplomski, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Tanja}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, fenolni spojevi, ekstrakcija, u\v{c}inkovitost enkapsulacije, ionsko geliranje}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih omota\v{c}a na u\v{c}inkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa gro\v{z}\dja sorte cabernet sauvignon}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, fenolni spojevi, ekstrakcija, u\v{c}inkovitost enkapsulacije, ionsko geliranje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Tanja}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {grape pomace, phenolic compounds, extraction, encapsulation efficiency, ionic gelation}, title = {Influence of Different Coatings on the Encapsulation Efficiency of Total Phenolic Compounds from Cabernet Sauvignon Grape Pomace Extract}, keyword = {grape pomace, phenolic compounds, extraction, encapsulation efficiency, ionic gelation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font