Pregled bibliografske jedinice broj: 1215968
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1215968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina
(Blackberry as a raw material for the production of
fruit wine)
Autori
Kurtanjek, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
25
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
kupina ; voćno vino ; kupinovo vino ; tehnologija proizvodnje voćnog vina
(blackberry ; fruit wine ; blackberry wine ; fruit wine production technology)
Sažetak
Kupina (Rubus fructiococus L.) je biljka iz porodice ruža čiji su plodovi poznati kao bobičasto ili jagodičasto voće. U ovom radu opisani su načini uzgoja, najvažnije sorte te kemijski sastav plodova kupine. Kupina se često konzumira svježa ali i prerađena. Veliku popularnost u našim krajevima steklo je vino od kupine koja se svrstava u voćna vina. U radu je detaljno opisan tehnološki proces proizvodnje vina od kupine koji uključuje berbu, čišćenje, usitnjavanje, prešanje, fermentaciju, pretok, njegu vina te punjenje u boce. U radu je dati i pregled najznačajnih proizvođača kupinovog vina u Hrvatskoj. U posljednjem dijeli rada dat je pregled bioaktivnih komponenta te pozitivnih učinaka na zdravlje kupinovog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Dunja Šamec
(mentor)