Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215968

Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina


Kurtanjek, Barbara
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica


CROSBI ID: 1215968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina
(Blackberry as a raw material for the production of fruit wine)

Autori
Kurtanjek, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju

Mjesto
Koprivnica

Datum
20.09

Godina
2022

Stranica
25

Mentor
Šamec, Dunja

Ključne riječi
kupina ; voćno vino ; kupinovo vino ; tehnologija proizvodnje voćnog vina
(blackberry ; fruit wine ; blackberry wine ; fruit wine production technology)

Sažetak
Kupina (Rubus fructiococus L.) je biljka iz porodice ruža čiji su plodovi poznati kao bobičasto ili jagodičasto voće. U ovom radu opisani su načini uzgoja, najvažnije sorte te kemijski sastav plodova kupine. Kupina se često konzumira svježa ali i prerađena. Veliku popularnost u našim krajevima steklo je vino od kupine koja se svrstava u voćna vina. U radu je detaljno opisan tehnološki proces proizvodnje vina od kupine koji uključuje berbu, čišćenje, usitnjavanje, prešanje, fermentaciju, pretok, njegu vina te punjenje u boce. U radu je dati i pregled najznačajnih proizvođača kupinovog vina u Hrvatskoj. U posljednjem dijeli rada dat je pregled bioaktivnih komponenta te pozitivnih učinaka na zdravlje kupinovog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Dunja Šamec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kurtanjek, Barbara
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
Kurtanjek, B. (2022) 'Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtanjek, Barbara}, year = {2022}, pages = {25}, keywords = {kupina, vo\'{c}no vino, kupinovo vino, tehnologija proizvodnje vo\'{c}nog vina}, title = {Kupina kao sirovina za proizvodnju vo\'{c}nog vina}, keyword = {kupina, vo\'{c}no vino, kupinovo vino, tehnologija proizvodnje vo\'{c}nog vina}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtanjek, Barbara}, year = {2022}, pages = {25}, keywords = {blackberry, fruit wine, blackberry wine, fruit wine production technology}, title = {Blackberry as a raw material for the production of fruit wine}, keyword = {blackberry, fruit wine, blackberry wine, fruit wine production technology}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font