Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215809

Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine


Hasenay, Sanda; Ačkar, Đurđica
Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine // Food industry by-products: book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 42-42 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1215809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine
(Bibliometric analysis of scientific research regarding food industry by-products in the period 1976 - 2021)

Autori
Hasenay, Sanda ; Ačkar, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Food industry by-products: book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 42-42

ISBN
978-953-7005-86-3

Skup
3. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 29.08.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
bibliometrija ; CiteSpace II ; istraživački trendovi ; nusproizvodi prehrambene industrije
(bibliometrics ; CeteSpace II ; research trend ; food industry by-products)

Sažetak
Zbog sve veće emisije stakleničkih plinova, zagrijavanja Zemlje i sve većih problema sa zagađenosti okoliša, na globalnoj razini sve su više u fokusu održiva proizvodnja i smanjenje ljudskog utjecaja na okoliš. Europska unija danas teži "nultom utjecaju" na okoliš, što se posebno ističe u Strategiji "European Green Deal". Pred industriju se postavlja zahtjev uvođenja održivih tehnologija, proizvodnje održivih proizvoda i svođenje emisija u okoliš na najmanju moguću mjeru. S novim trendovima i strateškim ciljevima, u novije vrijeme u prehrambenoj industriji nusproizvodi se više ne smatraju otpadom, nego se nastoje iskoristiti kao vrijedne sirovine. U skladu s tim, i znanstvena istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u stalnom su porastu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi žarišta i smjerove znanstvenih istraživanja koji se odnose na nusproizvode prehrambene industrije. Kombinacijom deskriptivne bibliometrije i vizualizacije softverskim alatom CiteSpace II napravljena je bibliometrijska analiza istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije objavljenih u časopisima koji su indeksirani u citatnim indeksima Web of Science Core Colection baze podataka kako bi se uočili i objasnili razvojni trendovi u znanstvenoj literaturi. Analizom rezultata utvrđeno je da je zanimanje znanstvenika za istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u stalnom porastu, a trend rasta od 2015. se intenzivirao. Istraživanja se provode na znanstvenim institucijama diljem svijeta, Španjolska (13 %) i Italija (11 %) su predvodnici u objavljivanju rezultata istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije. Također je utvrđeno da znanstvenici rezultate istraživanja objavljuju u znanstvenim časopisima s visokim faktorom odjeka i kvartilima, a isto tako u svojim istraživanjima koriste literaturne reference iz sličnih ili istih naslova u kojima objavljuju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Sanda Hasenay (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hasenay, Sanda; Ačkar, Đurđica
Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine // Food industry by-products: book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 42-42 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Hasenay, S. & Ačkar, Đ. (2022) Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine. U: Šubarić, D., Jokić, S. & Lončarić, A. (ur.)Food industry by-products: book of abstracts.
@article{article, author = {Hasenay, Sanda and A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2022}, pages = {42-42}, keywords = {bibliometrija, CiteSpace II, istra\v{z}iva\v{c}ki trendovi, nusproizvodi prehrambene industrije}, isbn = {978-953-7005-86-3}, title = {Bibliometrijska analiza znanstvenih istra\v{z}ivanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine}, keyword = {bibliometrija, CiteSpace II, istra\v{z}iva\v{c}ki trendovi, nusproizvodi prehrambene industrije}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hasenay, Sanda and A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2022}, pages = {42-42}, keywords = {bibliometrics, CeteSpace II, research trend, food industry by-products}, isbn = {978-953-7005-86-3}, title = {Bibliometric analysis of scientific research regarding food industry by-products in the period 1976 - 2021}, keyword = {bibliometrics, CeteSpace II, research trend, food industry by-products}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font