Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215564

Tehnološke mogućnosti smanjenja alkohola u vinu


Krnjaić, Karlo
Tehnološke mogućnosti smanjenja alkohola u vinu, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1215564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološke mogućnosti smanjenja alkohola u vinu
(Technological possibilities of alcohol reduction in wine)

Autori
Krnjaić, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
23

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
bezalkoholno vino, dealkoholizirano vino, hlapljivi spojevi, senzorna svojstva, proizvodi od vina
(non-alcoholic wine, dealcoholized wine, sensory properties, volatile compounds, wine products)

Sažetak
Stalni porast temperatura tijekom dozrijevanja grožđa ubrzava procese dozrijevanja te povećava pH vrijednost i koncentraciju šećera koji u procesu alkoholne fermentacije rezultira višom koncentracijom alkohola. Od 2012. g., Međunarodna organizacija za lozu i vino (OIV), rezolucijama uvodi dvije nove definicije- piće dobiveno dealkoholizacijom vina („bezalkoholno vino“, < 0, 5 %) i piće dobiveno djelomičnom dealkoholizacijom vina („nisko-alkoholno“ vino, 0.5 - 8.5 %) te definira tehnologiju dealkoholizacije i korekcije koncentracije alkohola u vinu. Ovaj rad je izrađen kako bi se približio problem povećanja koncentracije alkohola u vinu tijekom posljednjih desetljeća. Detaljno se opisuju suvremene tehnološke mogućnosti smanjenja alkoholne jakosti odnosno koncentracije etanola u vinu te dobivanje novih proizvoda na bazi vina. Sorte grožđa na kojima su provedena opisana istraživanja su Falanghina, Chardonnay i Saperavi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Krnjaić, Karlo
Tehnološke mogućnosti smanjenja alkohola u vinu, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Krnjaić, K. (2022) 'Tehnološke mogućnosti smanjenja alkohola u vinu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krnjai\'{c}, Karlo}, year = {2022}, pages = {23}, keywords = {bezalkoholno vino, dealkoholizirano vino, hlapljivi spojevi, senzorna svojstva, proizvodi od vina}, title = {Tehnolo\v{s}ke mogu\'{c}nosti smanjenja alkohola u vinu}, keyword = {bezalkoholno vino, dealkoholizirano vino, hlapljivi spojevi, senzorna svojstva, proizvodi od vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krnjai\'{c}, Karlo}, year = {2022}, pages = {23}, keywords = {non-alcoholic wine, dealcoholized wine, sensory properties, volatile compounds, wine products}, title = {Technological possibilities of alcohol reduction in wine}, keyword = {non-alcoholic wine, dealcoholized wine, sensory properties, volatile compounds, wine products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font