Pregled bibliografske jedinice broj: 1215522
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1215522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja
(Production of kefir beverage with addition of dried plums, raisins and dates)
Autori
Antunović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2022
Stranica
37
Mentor
Pavlečić, Mladen
Ključne riječi
keftirni napitak, kefirna zrnca, sušeno voće, suhe šljive, suhe grožđice, suhe datulje
(kefir drink, kefir grains, dried fruit, dried plums, raisins, dried dates)
Sažetak
Kefirni napitak je piće dobiveno fermentacijom vodene otopine saharoze s pomoću združene kulture kefirnih zrnaca sa ili bez dodatka sušenog voća. Mikroorganizmi koji su pretežito zastupljeni u kefirnim zrncima su bakterije mliječne kiseline, kvasci, bifidobakterije i bakterije octene kiseline. Kefirna zrnca korištena u ovom radu su iz kućnog uzgoja te im je mikrobiološki sastav nepoznat. Dodatkom sušenog voća u hranjivu podlogu osigurava se dodatan izvor nutrijenata, posebice ugljika i dušika, što djeluje pozitivno na rast i aktivnost mikroorganizama prisutnih u hranjivoj podlozi. U ovom završnom radu praćen je utjecaj i tijek proizvodnje kefirnog napitka uz dodatak tri vrste sušenog voća (šljive, grožđice, datulje). Rezultati istraživanja su pokazali da je najveći porast udjela suhe tvari, u odnosu na početni udio, ostvaren u eksperimentima gdje su u hranjivu podlogu dodane datulje. Najviši prinosi produkata poput etanola, manitola, mliječne i octene kiseline zabilježeni su kod kefirnog napitka gdje su dodane suhe šljive, a gdje je istovremeno zamijećen i najveći utrošak supstrata. Zaključno, u svim eksperimentima uočen je pozitivan učinak dodatka sušenog voća na proizvodnju kefirnog napitka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Pavlečić
(mentor)