Pregled bibliografske jedinice broj: 1215491
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1215491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve
(Influence of convective drying on the chemical composition of pumpkin)
Autori
Šošo, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
40
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
Cucurbita maxima ; Konvenkcijsko sušenje ; Kemijski sastav ; Analitičke metode ; Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija
(cucurbita maxima ; convective drying ; chemical composition ; analytical method ; ultrasound assisted extraction)
Sažetak
Pulpa bundeve je nutritivno vrijedna namirnica koja se zbog podložnosti kvarenju podvrgava procesu sušenja. Cilj ovog rada bio je analizirati kemijski sastav bundeve sušene u konvekcijskoj sušari uz protok zraka od 1, 5 m s-1 pri 50 ℃ i 0, 5 m s-1 pri 50, 60 i 70 ℃. Sadržaj nutritivnih komponenata u uzorcima određen je gravimetrijom i UV/Vis spektrofotometrijom. Najniži udio vlage (12, 56 %), pepela (5, 48 %) i vlakana (10, 12 %) sadrži uzorak sušen pri 60 ℃. Isti uzorak ima najveći udio masti (2, 18 %) i šećera (3, 49 %). Optimalno vrijeme za provođenje ultrazvučne ekstrakcije šećera pokazalo se 40 min (pri 60 ℃), a za ekstrakciju proteina 20 min. Tako maseni udjeli proteina za uzorke sušene pri 50 ℃ (1, 5 m s-1), 60 i 70 ℃ (0, 5 m s-1) uz ekstrakciju od 20 min iznose 27, 56 %, 25, 36 % i 24, 44 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)