Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1215491

Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve


Šošo, Lea
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1215491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve
(Influence of convective drying on the chemical composition of pumpkin)

Autori
Šošo, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
40

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Cucurbita maxima ; Konvenkcijsko sušenje ; Kemijski sastav ; Analitičke metode ; Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija
(cucurbita maxima ; convective drying ; chemical composition ; analytical method ; ultrasound assisted extraction)

Sažetak
Pulpa bundeve je nutritivno vrijedna namirnica koja se zbog podložnosti kvarenju podvrgava procesu sušenja. Cilj ovog rada bio je analizirati kemijski sastav bundeve sušene u konvekcijskoj sušari uz protok zraka od 1, 5 m s-1 pri 50 ℃ i 0, 5 m s-1 pri 50, 60 i 70 ℃. Sadržaj nutritivnih komponenata u uzorcima određen je gravimetrijom i UV/Vis spektrofotometrijom. Najniži udio vlage (12, 56 %), pepela (5, 48 %) i vlakana (10, 12 %) sadrži uzorak sušen pri 60 ℃. Isti uzorak ima najveći udio masti (2, 18 %) i šećera (3, 49 %). Optimalno vrijeme za provođenje ultrazvučne ekstrakcije šećera pokazalo se 40 min (pri 60 ℃), a za ekstrakciju proteina 20 min. Tako maseni udjeli proteina za uzorke sušene pri 50 ℃ (1, 5 m s-1), 60 i 70 ℃ (0, 5 m s-1) uz ekstrakciju od 20 min iznose 27, 56 %, 25, 36 % i 24, 44 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šošo, Lea
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Šošo, L. (2022) 'Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}o\v{s}o, Lea}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {Cucurbita maxima, Konvenkcijsko su\v{s}enje, Kemijski sastav, Analiti\v{c}ke metode, Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija}, title = {Utjecaj konvekcijskog su\v{s}enja na kemijski sastav bundeve}, keyword = {Cucurbita maxima, Konvenkcijsko su\v{s}enje, Kemijski sastav, Analiti\v{c}ke metode, Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}o\v{s}o, Lea}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {cucurbita maxima, convective drying, chemical composition, analytical method, ultrasound assisted extraction}, title = {Influence of convective drying on the chemical composition of pumpkin}, keyword = {cucurbita maxima, convective drying, chemical composition, analytical method, ultrasound assisted extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font