Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214750

Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj


Jozinović, Andrea
Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica


CROSBI ID: 1214750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj
(Organic production and organic hazelnut products in Croatia)

Autori
Jozinović, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju

Mjesto
Koprivnica

Datum
06.09

Godina
2022

Stranica
39

Mentor
Šamec, Dunja

Ključne riječi
lješnjak ; lijeska ; ekološka proizvodnja ; ekološki proizvodi
(hazelnut ; organic farming ; organic products)

Sažetak
Lješnjak (Corylus avellana L.) je nakon oraha najvažnije jezgričavo voće, a plod je biljke lijeska. Može se konzumirati kao voće u sušenom obliku, no danas se najviše koristi u prehrambenoj, točnije konditorskoj industriji. Unatrag nekoliko godina sve je veća potražnja ali i proizvodnja lijeske prema načelima ekološke proizvodnje te su na tržištu sve više prisutni ekološki proizvodi od lješnjaka. U ovom su radu opisane vrste lijeske koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj te njihov kemijski sastav ploda koji se odnosi na sastav mikro i makronutrijenata i sorte lješnjaka. U uvodnom dijelu dati su i podaci o trenutnom stanju ekološko proizvodnje u Hrvatskoj te su navedeni osnovni principi ekološkog uzgoja i prerade lješnjaka. U posljednjem dijelu rada prikazani su ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj te opisani osnovni principi njihove ekološke prehrambene proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Dunja Šamec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Andrea
Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
Jozinović, A. (2022) 'Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Andrea}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {lje\v{s}njak, lijeska, ekolo\v{s}ka proizvodnja, ekolo\v{s}ki proizvodi}, title = {Ekolo\v{s}ka proizvodnja i ekolo\v{s}ki proizvodi od lje\v{s}njaka u Hrvatskoj}, keyword = {lje\v{s}njak, lijeska, ekolo\v{s}ka proizvodnja, ekolo\v{s}ki proizvodi}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Andrea}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {hazelnut, organic farming, organic products}, title = {Organic production and organic hazelnut products in Croatia}, keyword = {hazelnut, organic farming, organic products}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font