Pregled bibliografske jedinice broj: 1214709
Utjecaj dodatka pljevice pira na kvalitativna svojstva čajnog peciva od pšeničnog brašna
Utjecaj dodatka pljevice pira na kvalitativna svojstva čajnog peciva od pšeničnog brašna, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1214709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka pljevice pira na kvalitativna
svojstva čajnog peciva od pšeničnog brašna
(Influence of Adding Spelt Husks on the Qualitative
Properties of Wheat Flour Tea Biscuits)
Autori
Sršić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
37
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Lukinac Čačić, Jasmina
Ključne riječi
čajno pecivo ; pir ; boja ; senzorska ocjena
(tea biscuits ; spelt ; colour ; sensory evaluation)
Sažetak
Zadatak rada bio je odrediti utjecaj dodatka različitih udjela mljevene pljevice pira (5, 10 i 15 %) pšeničnom brašnu pri ispitivanju kvalitativnih svojstava čajnog peciva. Čajno pecivo je proizvedeno prema standardnoj AACC metodi 10-50.05. U uzorcima čajnog peciva provedene su sljedeće analize: udio i aktivitet vode, volumen, boja površine i usitnjenog čajnog peciva, tekstura čajnog peciva i senzorska analiza. S povećanjem udjela pljevice pira dolazi do povećanja udjela vode, visine i volumena čajnog peciva, te je promjena boje najizraženija. Čajno pecivo s 15 % pljevice pira je senzorski najlošije ocjenjeno od svih uzoraka čajnih peciva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek