Pregled bibliografske jedinice broj: 1214638
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1214638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji
(Sorghum as a raw material in food industry)
Autori
Klobučarić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.06
Godina
2017
Stranica
15
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
sirak ; ljudska prehrana ; stočna hrana ; biogorivo
(sorghum ; human consumption ; stock-cattle feed ; bio-fuel)
Sažetak
Sirak (lat. Sorghum vulgare) je prosolika žitarica koja se uzgaja za prehranu čovjeka i kao stočna hrana u Africi, Indiji, Kini i Americi. Koristi se za dobivanje silaže, sijena, kao postrni usjev, za dobivanje škroba, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle, po čemu je i najpoznatiji u Hrvatskoj, te se nedavno počeo koristiti u prehrani zato što ne sadrži gluten, koji ne podnose osobe oboljele od celijakije. Sirak se sve više koristi i za proizvodnju biogoriva, prilikom kojeg se koristi stabljika šećernog sirka, dok se za prehranu ljudi koristi plod sirka. Za proizvodnju biogoriva potrebno je gnječiti i istiskivati sok iz stabljike te se provodi fermentacija do etanola. Mljevenjem i preradom zrna sirka može se dobiti nealkoholni napitak nazvan „Obushara“ te alkoholno piće s 3 % alkohola zvano „Omuramba“, koje potječe iz Meksika. Postoje dvije osnovne vrste sirka a to su: Andropogon sorghum – obični sirak i Andropogon sudanese – sudanska trava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)