Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214638

Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji


Klobučarić, Valentina
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1214638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji
(Sorghum as a raw material in food industry)

Autori
Klobučarić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.06

Godina
2017

Stranica
15

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
sirak ; ljudska prehrana ; stočna hrana ; biogorivo
(sorghum ; human consumption ; stock-cattle feed ; bio-fuel)

Sažetak
Sirak (lat. Sorghum vulgare) je prosolika žitarica koja se uzgaja za prehranu čovjeka i kao stočna hrana u Africi, Indiji, Kini i Americi. Koristi se za dobivanje silaže, sijena, kao postrni usjev, za dobivanje škroba, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle, po čemu je i najpoznatiji u Hrvatskoj, te se nedavno počeo koristiti u prehrani zato što ne sadrži gluten, koji ne podnose osobe oboljele od celijakije. Sirak se sve više koristi i za proizvodnju biogoriva, prilikom kojeg se koristi stabljika šećernog sirka, dok se za prehranu ljudi koristi plod sirka. Za proizvodnju biogoriva potrebno je gnječiti i istiskivati sok iz stabljike te se provodi fermentacija do etanola. Mljevenjem i preradom zrna sirka može se dobiti nealkoholni napitak nazvan „Obushara“ te alkoholno piće s 3 % alkohola zvano „Omuramba“, koje potječe iz Meksika. Postoje dvije osnovne vrste sirka a to su: Andropogon sorghum – obični sirak i Andropogon sudanese – sudanska trava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Klobučarić, Valentina
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Klobučarić, V. (2017) 'Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klobu\v{c}ari\'{c}, Valentina}, year = {2017}, pages = {15}, keywords = {sirak, ljudska prehrana, sto\v{c}na hrana, biogorivo}, title = {Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji}, keyword = {sirak, ljudska prehrana, sto\v{c}na hrana, biogorivo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klobu\v{c}ari\'{c}, Valentina}, year = {2017}, pages = {15}, keywords = {sorghum, human consumption, stock-cattle feed, bio-fuel}, title = {Sorghum as a raw material in food industry}, keyword = {sorghum, human consumption, stock-cattle feed, bio-fuel}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font