Pregled bibliografske jedinice broj: 1214634
Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani
Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1214634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena
zobi u prehrani
(Production and milling technology of oats and used
of oats in the diet)
Autori
Šnjarić, Ela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
zob ; Avena Sativa ; β-glukan ; mljevenje zobi ; pahuljice za doručak (muesli i zobena kaša) ; zobene pločice
(oats ; Avena Sativa ; β-glucan ; oat milling ; breakfast cereals (muesli and oatmeal) ; snack food)
Sažetak
Zob, Avena Sativa, je jednogodišnja kultura koja kao plod daje zrno. Zrno zobi je izduženog oblika, prekriveno je dlačicama i ima brazdicu s donje strane, bogato je masnim kiselinama (oleinska i linolenska kiselina), škrobom, bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Cijela zobena zrna mogu se koristiti kao hrana za životinje, kao sirovina za industrijske procese ili za mljevenje. Interes za upotrebu zobi u prehrambenoj industriji se tijekom proteklog desetljeća naglo povećao zbog velikog udjela vlakana, posebice β-glukana koji usporava apsorpciju glukoze i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Zob se postupcima čišćenja, ljuštenja, rezanja, mljevenja i prešanja na valjcima pretvara u pahuljice ili u zobeno brašno i posije, proizvode od kojih se dalje proizvode prehrambeni proizvodi poput pahuljica za doručak, kruha, tjestenina, grickalica, kolača i raznih pića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek