Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214634

Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani


Šnjarić, Ela
Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1214634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani
(Production and milling technology of oats and used of oats in the diet)

Autori
Šnjarić, Ela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
33

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Neposredni voditelj
Jukić, Marko

Ključne riječi
zob ; Avena Sativa ; β-glukan ; mljevenje zobi ; pahuljice za doručak (muesli i zobena kaša) ; zobene pločice
(oats ; Avena Sativa ; β-glucan ; oat milling ; breakfast cereals (muesli and oatmeal) ; snack food)

Sažetak
Zob, Avena Sativa, je jednogodišnja kultura koja kao plod daje zrno. Zrno zobi je izduženog oblika, prekriveno je dlačicama i ima brazdicu s donje strane, bogato je masnim kiselinama (oleinska i linolenska kiselina), škrobom, bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Cijela zobena zrna mogu se koristiti kao hrana za životinje, kao sirovina za industrijske procese ili za mljevenje. Interes za upotrebu zobi u prehrambenoj industriji se tijekom proteklog desetljeća naglo povećao zbog velikog udjela vlakana, posebice β-glukana koji usporava apsorpciju glukoze i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Zob se postupcima čišćenja, ljuštenja, rezanja, mljevenja i prešanja na valjcima pretvara u pahuljice ili u zobeno brašno i posije, proizvode od kojih se dalje proizvode prehrambeni proizvodi poput pahuljica za doručak, kruha, tjestenina, grickalica, kolača i raznih pića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Šnjarić, Ela
Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šnjarić, E. (2017) 'Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}njari\'{c}, Ela}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {zob, Avena Sativa, β-glukan, mljevenje zobi, pahuljice za doru\v{c}ak (muesli i zobena ka\v{s}a), zobene plo\v{c}ice}, title = {Tehnologija proizvodnje i mljevenja zobi te primjena zobi u prehrani}, keyword = {zob, Avena Sativa, β-glukan, mljevenje zobi, pahuljice za doru\v{c}ak (muesli i zobena ka\v{s}a), zobene plo\v{c}ice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}njari\'{c}, Ela}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {oats, Avena Sativa, β-glucan, oat milling, breakfast cereals (muesli and oatmeal), snack food}, title = {Production and milling technology of oats and used of oats in the diet}, keyword = {oats, Avena Sativa, β-glucan, oat milling, breakfast cereals (muesli and oatmeal), snack food}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font