Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214629

Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica


Brašnić, Mato
Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1214629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica
(Properties, composition and nutrition value of cereals)

Autori
Brašnić, Mato

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Neposredni voditelj
Jukić, Marko

Ključne riječi
žitarice ; sastav žitarica ; prehrambena vrijednost žitarica ; cjelovite žitarice ; prerada žitarica
(cereals ; composition of cereals ; cereals nutrition value ; whole grain cereals ; cereal grains processing)

Sažetak
Žitarice su najrasprostranjenije poljoprivredne kulture na svijetu. Obzirom da je njihov značaj kako u prehrani čovjeka tako i u hranidbi stoke izuzetno velik, važno je poznavati morfološka i biološka svojstva žitarica, njihov sastav te mogućnosti prerade koje će u najvećoj mjeri očuvati prehrambene vrijednosti žitarica. U žitarice se ubrajaju: pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, riža, proso, heljda, sirak, krupnik (pir) i pšenoraž (tritikale). U prehrani razlikujemo cjelovite žitarice i njihove proizvode te prerađene (rafinirane) žitarice i njihove proizvode. Cjelovite žitarice kao i njihovi proizvodi sadrže sve dijelove zrna žitarice (ovojnicu, endosperm i klicu). Priklikom prerade žitarica uklanja se klica i najveći dio ovojnice, tako da proizvodi od prerađenih žitarice sadrže u najvećom udjelu endopserm.Preradom se udio određenih nutrijenata smanjuje od 25 do 90 %. Kako se najveći dio prehrambeno vrijednih tvari nalazi u ovojnici i klici, preporuka nutricionista je da barem polovica ukupnih žitarica koje čovjek konzumira budu cjelovite žitarice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Brašnić, Mato
Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Brašnić, M. (2017) 'Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bra\v{s}ni\'{c}, Mato}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {\v{z}itarice, sastav \v{z}itarica, prehrambena vrijednost \v{z}itarica, cjelovite \v{z}itarice, prerada \v{z}itarica}, title = {Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost \v{z}itarica}, keyword = {\v{z}itarice, sastav \v{z}itarica, prehrambena vrijednost \v{z}itarica, cjelovite \v{z}itarice, prerada \v{z}itarica}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bra\v{s}ni\'{c}, Mato}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {cereals, composition of cereals, cereals nutrition value, whole grain cereals, cereal grains processing}, title = {Properties, composition and nutrition value of cereals}, keyword = {cereals, composition of cereals, cereals nutrition value, whole grain cereals, cereal grains processing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font