Pregled bibliografske jedinice broj: 1214629
Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica
Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1214629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva, sastav i prehrambena vrijednost žitarica
(Properties, composition and nutrition value of
cereals)
Autori
Brašnić, Mato
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
žitarice ; sastav žitarica ; prehrambena vrijednost žitarica ; cjelovite žitarice ; prerada žitarica
(cereals ; composition of cereals ; cereals nutrition value ; whole grain cereals ; cereal grains processing)
Sažetak
Žitarice su najrasprostranjenije poljoprivredne kulture na svijetu. Obzirom da je njihov značaj kako u prehrani čovjeka tako i u hranidbi stoke izuzetno velik, važno je poznavati morfološka i biološka svojstva žitarica, njihov sastav te mogućnosti prerade koje će u najvećoj mjeri očuvati prehrambene vrijednosti žitarica. U žitarice se ubrajaju: pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, riža, proso, heljda, sirak, krupnik (pir) i pšenoraž (tritikale). U prehrani razlikujemo cjelovite žitarice i njihove proizvode te prerađene (rafinirane) žitarice i njihove proizvode. Cjelovite žitarice kao i njihovi proizvodi sadrže sve dijelove zrna žitarice (ovojnicu, endosperm i klicu). Priklikom prerade žitarica uklanja se klica i najveći dio ovojnice, tako da proizvodi od prerađenih žitarice sadrže u najvećom udjelu endopserm.Preradom se udio određenih nutrijenata smanjuje od 25 do 90 %. Kako se najveći dio prehrambeno vrijednih tvari nalazi u ovojnici i klici, preporuka nutricionista je da barem polovica ukupnih žitarica koje čovjek konzumira budu cjelovite žitarice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek