Pregled bibliografske jedinice broj: 1214471
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1214471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u
Hrvatskoj
(Production and chemical composition of ewe's milk
in Croatia)
Autori
Sulić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
39
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
ovce, mlijeko, kemijski sastav, proizvodna svojstva
(sheep, milk, chemical composition, production properties)
Sažetak
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka ovise o mnogobrojnim čimbenicima od kojih se ističu genotip tj. pasmina, hranidba, dob ovce, redoslijed i stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, sezona janjenja te način i broj dnevnih mužnji. Ovčje mlijeko sadrži visok udio suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina zbog čega je vrlo prikladna namirnica za proizvodnju jogurta i sira. U Hrvatskoj, najvećim dijelom u proizvodnji mlijeka i njegovom preradom, sudjeluju izvorne pasmine poput paške ovce, istarske ovce, creska ovce te ličke pramenke, kao i uvezene pasmine: lacaune ovca, travnička pramenka i istočnofrizijska ovca. Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka postaje sve raširenija, a također je od velikog ekonomskog značaja što je dodatan poticaj za buduću rašireniju proizvodnju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)