Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214471

Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj


Sulić, Tea
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1214471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj
(Production and chemical composition of ewe's milk in Croatia)

Autori
Sulić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
39

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
ovce, mlijeko, kemijski sastav, proizvodna svojstva
(sheep, milk, chemical composition, production properties)

Sažetak
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka ovise o mnogobrojnim čimbenicima od kojih se ističu genotip tj. pasmina, hranidba, dob ovce, redoslijed i stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, sezona janjenja te način i broj dnevnih mužnji. Ovčje mlijeko sadrži visok udio suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina zbog čega je vrlo prikladna namirnica za proizvodnju jogurta i sira. U Hrvatskoj, najvećim dijelom u proizvodnji mlijeka i njegovom preradom, sudjeluju izvorne pasmine poput paške ovce, istarske ovce, creska ovce te ličke pramenke, kao i uvezene pasmine: lacaune ovca, travnička pramenka i istočnofrizijska ovca. Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka postaje sve raširenija, a također je od velikog ekonomskog značaja što je dodatan poticaj za buduću rašireniju proizvodnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sulić, Tea
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sulić, T. (2022) 'Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Suli\'{c}, Tea}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {ovce, mlijeko, kemijski sastav, proizvodna svojstva}, title = {Proizvodnja i kemijski sastav ov\v{c}jeg mlijeka u Hrvatskoj}, keyword = {ovce, mlijeko, kemijski sastav, proizvodna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Suli\'{c}, Tea}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {sheep, milk, chemical composition, production properties}, title = {Production and chemical composition of ewe's milk in Croatia}, keyword = {sheep, milk, chemical composition, production properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font