Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214193

Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene


Corelj, Valentina
Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1214193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene
(Edible mushrooms and possibilities of their application)

Autori
Corelj, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2022

Stranica
28

Mentor
Širić, Ivan

Ključne riječi
gljive, nutritivna svojstva, kvaliteta hrane, ljekovita svojstva
(mushrooms, nutritional compositions, food quality, medicinal propertis)

Sažetak
Gljive su nutritivna, ljekovita i ekološki vrijedna mikrobiološka skupina organizama. Plodna tijela gljiva cijenjena su zbog svojih kemijskih i nutritivnih svojstava te teksture i okusa. Dobar su izvor minerala (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij) i vitamina B1, B2, B3, B5, C, D. Također, kultivirane gljive (Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes, Flammulina velutipes) bogat su izvor proteina čiji je sastav sličan proteinima životinjskog podrijetla. Nadalje, gljive sadrže male količine masti, što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, posebice hitina, koji sprječava apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja. Također, gljive imaju vrlo dobra ljekovita svojstva te mogu imati primjenu u prevenciji brojnih oboljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Corelj, Valentina
Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Corelj, V. (2022) 'Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Corelj, Valentina}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {gljive, nutritivna svojstva, kvaliteta hrane, ljekovita svojstva}, title = {Jestive gljive i mogu\'{c}nosti njihove primjene}, keyword = {gljive, nutritivna svojstva, kvaliteta hrane, ljekovita svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Corelj, Valentina}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {mushrooms, nutritional compositions, food quality, medicinal propertis}, title = {Edible mushrooms and possibilities of their application}, keyword = {mushrooms, nutritional compositions, food quality, medicinal propertis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font