Pregled bibliografske jedinice broj: 1214193
Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene
Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1214193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestive gljive i mogućnosti njihove primjene
(Edible mushrooms and possibilities of their
application)
Autori
Corelj, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
gljive, nutritivna svojstva, kvaliteta hrane, ljekovita svojstva
(mushrooms, nutritional compositions, food quality, medicinal propertis)
Sažetak
Gljive su nutritivna, ljekovita i ekološki vrijedna mikrobiološka skupina organizama. Plodna tijela gljiva cijenjena su zbog svojih kemijskih i nutritivnih svojstava te teksture i okusa. Dobar su izvor minerala (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij) i vitamina B1, B2, B3, B5, C, D. Također, kultivirane gljive (Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes, Flammulina velutipes) bogat su izvor proteina čiji je sastav sličan proteinima životinjskog podrijetla. Nadalje, gljive sadrže male količine masti, što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, posebice hitina, koji sprječava apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja. Također, gljive imaju vrlo dobra ljekovita svojstva te mogu imati primjenu u prevenciji brojnih oboljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)