Pregled bibliografske jedinice broj: 1214185
Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa
Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1214185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa
(Chemical composition of lamb and goatling meat)
Autori
Rožanković, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2022
Stranica
37
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
proizvodnja mesa, janjeće meso, jareće meso, kemijski sastav
(meat production, lamb meat, goatling meat, chemical composit)
Sažetak
U Hrvatskoj se ovce i koze uzgajaju stoljećima ponajviše za proizvodnju mesa koje je njihov najvažniji proizvod u većini zemalja. U uzgoju ovaca i koza, uz proizvodnju mesa, prihod se ostvaruje i proizvodnjom mlijeka, vune-vlakna, gnoja i dr. Za proizvodnju mesa uzgajivači biraju pasmine i grla dobrih reprodukcijskih odlika, visoke plodnosti, dobrih tovnih odlika, visokog dnevnog prirasta te izvrsne kvalitete mesa. Kada se sa zaklanih grla janjadi i jaradi izdvoji meso, dobiju se i razni nusproizvodi koji služe kao sirovina za različite industrije. Kemijski sastav i kakvoća mesa su varijabilni. Ovise o brojnim čimbenicima, od kojih treba izdvojiti genotip- pasminu, spol, sustav u kojem se životinja uzgaja, hranidbu te postupke s životinjom prije klanja. U ovom radu je prikazan usporedni kemijski sastavi janjećeg i jarećeg mesa
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)